«Кожен показав, хто є хто», — волинський аеророзвідник у інтерв’ю Суспільному

«Кожен показав, хто є хто», — волинський аеророзвідник у інтерв’ю Суспільному

14 бер. 2023

Артему Перванчуку — 22 роки. Військовий контракт підписав у 19, ще до повномасштабного вторгнення росії. Нині він служить аеророзвідником у 128-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді. За заслуги у боях з російськими військами волинянин отримав від Президента України орден «За мужність», а від головнокомандувача Залужного — «Сталевий хрест».

Журналістка Суспільне Луцьк Оксана Євпак поспілкувалася з бійцем, розпитала про бойовий шлях, мотивацію, роль дронів у війні з росією та рідних, які чекають на нього вдома.

Оксана Євпак і Артем Перванчук в селі Лище. Фото: Суспільне Луцьк

Читайте також: «Війна торкається кожного»: волонтер Ігор Шевчук в інтерв’ю Суспільне Луцьк

«Служити я хотів давно, хотів в армію. У мене тато через мобілізацію у 2015 році в військо потрапив. То він уже раз воював, зараз його вдруге забрали, він на Харківському напрямку. У мене закінчилося навчання, я захистив диплом. Пів року попрацював і пішов на “контракт”. Я знав, що хочу у десантно-штурмові війська. Воєнком скерував мене у 128-му. Там мій тато теж служив», — розповідає Артем.

Фото: Суспільне Луцьк

Читайте також: Суспільне Луцьк працює для вас

«Планував стати марксменом (піхотний снайпер — ред.). Після першої ротації хотів підготуватися. На ротації я був на блокпості, до мене передзвонили, кажуть: "Хочеш спробувати — можна повчитися, дроном будеш літати?". Кажу: "Давайте, спробую". Спробував, мене навчили, уже покійний побратим "Хан", він під Миколаєвом у перших боях загинув. Мене усього навчив, усе пояснив, усі основи. Потім я сам трохи довчився», — ділиться військовий.

Фото Артема Перванчука

«Під час перших боїв відчув такий стан як "тунельний зір", — це коли йде дуже високий викид адреналіну і дуже-дуже нічого не помічаєш, от прямо дивишся, бо там бій йде, ти туди стріляєш, — усе. Половину бою я не пам’ятав. Мені розказували потім побратими мої», — згадує аеророзвідник.

Нагороди Артема Перванчука

«Кожен показав, хто є хто. Хто поїхав, хто лишився. Це мені подобається. Хтось кричав: "Та я, та я!”, а він зараз на БМВ по Німеччині їздить, а хтось був на заробітках — почув, повернувся і сидить з нами в окопах. Найбільше мрію, щоб усе це закінчилось», — каже Артем Перванчук.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні та якісні новини Волині — читайте на цифрових платформах Суспільного у Луцьку:

За матеріалами Суспільне Луцьк.