Меморіальний музей В’ячеслава Липинського відзначив восьму річницю

11:34, 23 сер. 2019
 
Меморіальний музей В’ячеслава Липинського відзначив восьму річницю

У Затурцівському меморіальному музеї В’ячеслава Липинського відзначили восьму річницю робити закладу. У програмі святкування: презентація нового експонату – макету садиби родини Липинських та відкриття нових виставкових проектів.

Відтепер у музеї Липинського можна побачити, як садиба виглядала у 30-ті роки. Напередодні у його виставковій залі з’явився новий експонат – макет садиби, виготовлений студентами Луцького національного технічного університету.

Галина Ушакова, мешканка с. Затурці: «Старі люди пам’ятають, що тут було: племстанція, тут жили люди, був величезний сад, господарство. Потім це все розійшлося. Якщо молодь буде цікавитись, то вона знайде собі чим зайнятися тут: і подивитися, і прийти відпочити, і допомогти. Ми з сином ходили прибирали, і затурчани приходили прибирати сам парк».

Виконавиці макету, студентки Луцького ВИШу, Катерина Олексійовець та Дар’я Білоус разом із науковою співробітницею музею Вірою Чопко оглянули  територію парку. Віра Чопко каже: дівчата точно розмістили усі об’єкти садиби на макеті.

Віра Чопко, наукова співробітниця музею-садиби В’ячеслава Липинського: «Поруч з нами могила дядька В.Липинського – Олександра-Казимира Липинського, якій застрелився через нещасливе кохання. Далі за нами знаходитьбся штучна водойма, кругла річка, на острівці росла біла верба.  Саме ці об’єкти розмістили на макеті студентки Дарина та Катерина».

До восьмиріччя музею-садиби презентували виставку вишитих рушників сестер Махонюків. Колишня мешканка Затурець, письменниця Валентина Штинько розповіла, що експозиція складається з  32 рушників.

Валентина Штинько, письменниця: «Вони ж ті рушники вишивали вдвох, кожна мала своє крило. Але це треба було мати одну кров, одні помисли. Ви там не знайдете відмінності».

Поруч із рушниками – графічні малюнки Валентини Протопоп. У наступній залі – особисті речі та документи, які належали Левку Лук’яненку: вишиванка, сувенірна булава, світлини, документи, література. Тепер ці експонати є надбанням Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського, каже науковиця Наталія Гатальська.

Наталія Гатальська, провідна наукова співробітниця музею: «Біля трьох тисяч експонатів ми маємо вже. Серед них 80% це те, що нам подаровано нашими друзями, добродійниками, знайомими і незнайомими людьми, зблизька і здалеку. Левко Григорович у нас бував. Він до нас приїздив кілька разів., але в ту пору, коли зачинявся музей. Він цікавився музеєм. І як людина-державник шанував особу В. К. Липинського».

Серед гостей, які нині відвідали музей були краєзнавці, журналісти, письменники, художники, науковці та місцеві мешканці. Петро Савчук, ректор університету, розповів, що неодноразово відвідував цей заклад.

Петро Савчук, відвідувач музею: «Знав, що є музей і просто його відвідував для загального розвитку. Це та спадщина, яка позиціонує Україну на зовнішньому середовищі, показує нас як потужну націю».

Макет садиби Липинських став надбанням музею та зайняв своє місце в постійно діючій експозиції. Графіка Валентини Протопоп та вишиті рушники сестер Махонюк будуть доступні для огляду упродовж місяця, розповіла Наталія Гатальська.