У Луцьку відбувся фестиваль нацменшин

16:00, 30 лис. 2019
 
У Луцьку відбувся фестиваль нацменшин

Фестиваль нацменшин на Волині проводиться втретє, цього року він зібрав 250 учасників, розповіла директорка Волинського державного центру естетичного виховання учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів, голова журі конкурсу Оксана Дідик. На засіданні журі визначать кращих учасників заходу, -  кращі колективи і солісти отримають подарунки.

Директорка Волинського центру естетичного виховання Оксана Дідик: «Фестиваль проводиться у двох номінаціях: «Вокал» і «Хореографія». У номінації «Хореографія» представлені 15 колективів з області і це досить багато, адже це  - чеські, польські, вірменські інші танці, а також ще багато номерів інших народностей. А у вокалі у нас - понад 40 номінантів».

Хореографічний колектив з Іваничівського району підготував танець ромської нацменшини. «Циганочку» танцювали і діти з колективу селища Головне Любомльського району.

Керівниця хореографічного гуртка Олена Торчило: «Ми готували цей танець 1,5 місяці, тому що дуже велике бажання в дітей було, костюми в основному за спонсорські кошти батьків, ну але і нам на школу виділили теж гроші, тому діти на сцені -  такі красиві»

Чеську народну культуру представляли члени товариства «Матіце Волинська», серед яких Софія Бондар і Михайло Андрійчук.

Учасниця фестивалю Софія Бондар: «Ми сьогодні співали представляли чеську культуру у вигляді співу,  фестивалю, де ми отримали призове місце, подарунки 00.22 стик 00.51Я  в чеському товаристві вже другий рік, тут мені дуже подобається, тому що тут - приємні вчителі, які навчають і чеській мові, і чеському народному танцю. І сьогодні ми показували один із наших вокально-танцювальних номерів».

Учасник фестивалю Михайло Андрійчук: «Моє походження – чех, моя бабуся також чешка,  і всі родичі живуть там, в Чехії. І я б також хотів продовжувати наші сімейні традиції. Ми часто збираємось разом, святкуємо чеські свята, любимо чеську музику»