На Волині подали шість заяв на отримання статусу бійців-добровольців

15:10, 8 лют. 2019
 
На Волині подали шість заяв на отримання статусу бійців-добровольців

 

 На отримання статусу бійців-добровольців подали шість заява розгляд у департамент соціального захисту населення облдержадміністрації, розповіла директорка департаменту Оксана Гобод. Нагадаємо, наприкінці минулого року обласна рада прийняла і затвердила порядок встановлення статусу бійця-добровольця.

Юрій Мельнійчук – один з шести осіб, які подали заяви для визнання бійцем-добровольцем антитерористичної операції або операції об’єднаних сил. Нині - член громадської організації «Спілка ветеранів-добровольців». Чоловік воював у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», 2014-го був поранений.

Юрій Мельнійчук, член комісії з визнання бійців-добровольців АТО/ООС: «У кінці 2016-го року я отримав посвідчення інваліда війни, але так само, якщо говорити по Волині, посвідчення інваліда війни видано, а пільги ідуть незрозуміло які. У мене пенсія не йде військовою. Я не можу у Пенсійний фонд надати документів, що я військовий, тому що  батальйон не може такого дати, бо він не визнаний на сьогодні.»

Лучанин Роман Нестерчук, пішов на війну 2014-го добровольцем, згодом служив у 54-й бригаді. Має статус учасника бойових дій, каже прийшов на комісію з визнання бійців-добровольців відстояти інтереси побратимів.

Роман Нестерчук, учасник бойових дій: «Мені важливо, щоб мої бойові побратими , які воювали у 2014-2015-му році і по 2019-й рік досі воює, а не має статусу ні УБД, ні пільг, нічого. Є такі поранені, які абсолютно нічого не мають. Це дуже важливо, бо хлопці покинули у 2014-му році свої сім’ї, дітей і не кричали, що жінка не пускає, ще щось.»

Андрій Омельчук входить у комісію, що визначатиме статус бійця-добровольця розповів, що  не буде обмежень у подачі заяв, рішення про надання статусу вивчатимуть індивідуально.

Андрій Омельчук, член комісії з визнання бійців-добровольців АТО/ООС: «Ця комісія дуже суттєва, правильна, шкода тільки, що на 5-му році. 5 років війни мали б спонукати нас діяти на багато швидше, рішучіше, усі гілки влади.»

Секретар комісії, директорка департаменту соціального захисту населення Оксана Гобод розповіла, що затверджений перелік документів, які потрібно подавати. Серед них письмові свідчення  не менше двох людей, які теж воювали.

Оксана Гобод, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації: «За моїми розрахунками буде десь близько 100, близько 80 осіб може звернутися за встановленням даного статусу. Перший етап, якщо ми пройдемо встановлення статусу даним особам, департамент захисту населення зробить розрахунки і буде ініціювати внесення змін до програм захисту населення для того, щоб передбачити компенсаційні виплати, які могли би покрити належні пільги.»

Нині у департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації  приймають документи і заяви від бійців добровольчих формувань. Коли буде 12 заяв, комісія розгляне кожного кандидата.