На Волині не вистачає патрульних

16:34, 6 лют. 2019
 
На Волині не вистачає патрульних

146 патрульних - стільки працівників не вистачає у Ковелі та Луцьку. Про це Суспільному розповів керівник Патрульної поліції області Олександр Вовченко. Згідно штатного розпису на Волині мали б нести службу 414 поліцейських. В управлінні нині працюють 260 патрульних. На ранкове шикування зібралися працівники Волинської патрульної поліції.


Співають: «Ще не вмерла України…»


Після славню поліцейські рушають на патрулювання. Нині на 12-годинне чергування заступили 11 екіпажів. Станом на початок року у Луцьку несуть службу 170 патрульних. Згідно штатного розпису у обласному центрі їх мало б бути 336, каже Олександр Вовченко.


Олександр Вовченко, начальник Волинського управління патрульної поліції: «У нас на сьогоднішній день не те, що не вистачає - ідкритий набір на 140 вакансій патрульних поліцейських ,це і місто Ковель , і місто Луцьк. Наразі штатна чисельність 170 чоловік, ну малувато. Але достатньо для того, щоб показувати хороший результат по забезпеченню правопорядку.»


За три роки існування Патрульної поліції у Луцьку звільнилися з роботи 79 працівників. 36 з них лишили службу торік. 25-річний Олександр Джуренко працює в управлінні з часу його створення.


Олександр Джуренко, старший інспектор з професійної підготовки Волинського УПП:«Я в патрульній поліції з 19 грудня, у нас була присяга 15 року, тобто вже 3 роки. З моєї роти, де я починав, особисто більше половини звільнилися, перевелися. Пішли на підвищення, пішли в інші міста. Інші роботи шукають, де більше щось пропонують їм якісь зарплати.»


Низька заробітна плата – одна з причин звільнень поліцейських, – каже начальник патрульних Олександр Вовченко.


Олександр Вовченко, начальник Волинського управління патрульної поліції: «Плинність кадрів відмічається по всій Україні, це не тільки на Волині. Комусь просто - він зрозумів що не його. Комусь соціальний захист не такий як він хотів би. Поліцейські всі перед звільненням заповнюють анкету де відмічають причини звільнення. Ми робимо аналіз цих анкет і розуміємо, що основна причина звільнення - це все-таки заробітна плата.»


35-річний Олексій Дмитрієв – один з тих, хто звільнився з лав патрульних. Інженер за фахом каже: до поліції пішов під час першого набору. Пропрацював рік та сім місяців. Розповідає, чому звільнився.


Олексій Дмитрієв, колишній патрульний: «Спочатку малювалися такі перспективи, зміни системи і решти, а по факту -ти не змінюєш систему, ти просто виносиш п’яних бомжів з дитячих майданчиків. Нетверезі люди - це 80 % викликів.»


Колишній патрульний говорить: перша хвиля звільнень почалася після річниці існування патрульної поліції.


Олексій Дмитрієв, колишній патрульний: «Коли ми починали - на лінію заступало 15 екіпажів… Коли я звільнявся - на місто заступало 2-3 екіпажі і об’єми роботи виросли просто колосально.»


Нині в Управлінні патрульної поліції шукають працівників. За минулий рік набір на службу проводили 13 разів, - розповідає інспекторка з набору кадрів Юлія Гірдвіліс. З кількох сотень бажаючих пройшли 5-тиетапний відбір 56 поліцейських. Цей чоловік не дозволив знімати своє обличчя, прийшов подати документи, аби працювати у патрульній поліції.


«Зараз я перевіряю в кандидата наявність всіх обов’язкових документів. У нас цей кандидат уже подавав документи, зараз він подає їх вдруге тому, що не дуже вдало склав тестування.»


Юлія Гірдвіліс, рекрутер Волинського УПП: «Етапи складаються з наступних – це є подача документів, тестування, військоволікарська комісія фізо та співбесіда.»


Місячний оклад патрульного збільшили на 2 тисячі гривень, - каже Олександр Вовченко. Нині кандидатам на службу повідомляють про нову заробітну плату.


Олександр Вовченко, начальник Волинського управління патрульної поліції: «До Нового року патрульний отримав 8 тисяч сто. Зараз він отримує десять сто. Якщо порівнювати взагалі по навантаженню, по складності роботи - це абсолютно не та заробітна плата, яку мусять отримувати патрульний поліцейський, але ми бачимо позитивну динаміку.І , як не як збільшують.»
Інспекторка з підбору кадрів управління каже, - наступний набір кандидатів на вакансію патрульних стартує 5 лютого.