У Луцьку відбулася акція «Ланцюг єднання» з нагоди 100-річчя Акту Злуки

19:45, 22 січ. 2019
 
У Луцьку відбулася акція «Ланцюг єднання» з нагоди 100-річчя Акту Злуки

На центральній площі Луцька опівдні відбулася громадська акція «Ланцюг єднання» з нагоди 100-річчя Акту Злуки. Лучани і гості міста взялися за руки  від Театрального майдану вулицею Лесі Українки до площі Воз’єднання. Лучанка, Ірина Мельничук, яка прийшла на громадську акцію, розповідає про 21 січня 1990 року, коли вперше долучилася до «ланцюга єднання».

 Ірина Мельничук, лучанка:  «Згадала той період і вирішила прийти. Я згадую молодість свою, як нас вивезли за ровенську трасу і ми там стояли в ланцюгу Злуки. І я пам’ятаю: з такою радістю, з такою надією на хороше життя».

Віталій Горкуша, ліцеїст: «Рівно 100 років тому був підписаний акт Злуки, 22 січня 1919 року Ми тут, щоб була пам’ять про цей день, щоб ніхто не забував ті події, які були в нашій Україні».

До символічного «ланцюга єднання» приєдналися дорослі і діти. Серед них школярка Анастасія Лящук, вона каже: знає про події 100-річної давнини з уроків історії та правознавства.

Анастасія Лящук, дев’ятикласниця: «І, навіть, сьогодні наш вчитель проводив нам таке більш детально розповідав нам про це все і якось нахлинули такі патріотичні почуття сюди приїхати. І  показати молоді, що не треба сидіти вдома, бути пасивною».

Акцію «Ланцюг єднання» центр патріотичного виховання дітей та молоді організовує вп’яте, розповів один з організаторів Олексій Мельник. Хлопець каже: на акцію лучан не закликали, нині раді усім, хто долучився. Ланцюг, з його слів, простягся пішохідною  вулицею Лесі Українки, а це - більше семисот метрів.

Олексій Мельник, співорганізатор акції: «Маємо в період незалежності теж об’єднуватися з нашими людьми. Ця акція є символічною акцією єднання по всій Україні. Чому о 12 годині? Тому що о 12 годині 100 років тому відбулася ця акція, Акт Злуки.  І також ще дуже важлива подія відбулася 21 січня 1990 року, коли відбувся живий ланцюг від Івано-Франківська до Києва і тоді він зібрав близько трьох мільйонів людей».

Окрім Луцька, заходи з нагоди Дня Соборності України відбуваються у 17- ти населених пунктах Волині. Зі слів речника головного управління Нацполіції в області, у них взяли участь близько чотирьох тисяч волинян.

 Віктор Гомоль, речник ГУ Нацполіції в області: «Не зафіксовано жодних порушень громадського порядку. Дбати про порядок в області задіяно 65 поліцейських, з них 16 у Луцьку».