Спортивну школу Луцького району ліквідовують

17:28, 21 січ. 2019
 
Спортивну школу Луцького району ліквідовують

Спортивну школу Луцького району ліквідовують. Таке рішення прийняли депутати районної ради 28 грудня і сповістили про це керівництво закладу, - розповів Суспільному директор спортшколи Анатолій Фіц. З його слів, тренери і спортсмени не знають, як бути далі. Легкоатлетка Антоніна Черняк розминається перед тренуванням. Каже, займається у Луцькій районній спортшколі 6 років. Торік у Черкасах вона виборола золото Чемпіонату України в біговій естафеті.

Антоніна Черняк, переможниця Чемпіонату України з легкої атлетики: «Для того, щоб були результати, щоб показувати їх – потрібні умови для тренування,  а якщо школу закриють, не буде фінансів – просто не знаю, що буде далі, як далі буде кар’єра продовжуватись».

Дмитро Шеремет у попередні роки став чемпіоном та срібним призером  України із метання списа. Разом із тренером Володимиром Сахаруком готується до Чемпіонату світу.

 

Дмитро Шеремет, чемпіон України з метання списа: «Плануємо відбиратися і їхати за Україну виступати. Я не знаю, чи продовжиться моя кар’єра в Луцьку, тому що школа закривається і немає умов ,де займатися. Тому що це чи не єдині умови, де можна готуватися до змагань».

Спорт-школа Луцького району – єдина в області, де займаються усіма видами легкої атлетики, - каже директор Анатолій Фіц.

Анатолій Фіц, директор Луцької районної спортшколи: «Наші районні керівники уже вирішили про ліквідацію у зв’язку із відсутністю коштів у Луцькому районі. Лишилися біля розбитого корита. При тому, що ми маємо 6 збірників України – це основа, резерв, кандидати. Маємо результат серед 137-ми шкіл 12-й в загальному заліку. Тут працюють високопрофесіональні тренери».

 

Понад 200 вихованців з Луцька, навколишніх сіл та інших районів області щодня ходять сюди на тренування. Тут працює 12-ть тренерів з ігрових видів спорту, дзюдо, легкої та важкої атлетики. Серед них — старший тренер Володимир Сахарук. Каже, він працює тут з 1990-го.

 Володимир Сахарук, старший тренер Луцької районної спортшколи: « В той час, коли ми підіймаємось, ідемо в Європу, конкуруємо. Я створюю конкурентоздатний продукт – виїжджаючи на чемпіонат
Європи, мої учні в призах. Я працюю не даремно ,а виявляється, нас треба ліквідувати і мене це слово «ліквідація» в мене в душі, в розумі ,серці – я не можу зрозуміти ,як ліквідувати. Повісити, розігнати, розстріляти, розумієте. Суть не в мені, а в тих спортсменах, які є в мене – на сьогодні в мене є збірник команди України. В цьому році чемпіонат світу серед дорослих. Мене цікавить чемпіонат України, чемпіонат Європи, світу і Олімпійські ігри і заради них я тут працюю».

Тренер Володимир Сахарук каже, що йому надходять пропозиції роботи з-за кордону.

Володимир Сахарук, старший тренер Луцької районної спортшколи: «Запрошення в Чехію на роботу зі спортсменами. Я кажу: не піду, я не зрадник. Я хочу виступати за Україну. Буду шукати до останнього, як кажуть, подиху, можливості, щоб залишитися тут».

 Це — рішення Луцької районної ради про припинення діяльності дитячо-юнацької спортивної школи. Голова районної ради Валентин Приходько каже, що таке його депутати прийняли через те, що після об’єднання територіальних громад бюджет району скоротився. На утримання спортшколи в рік потрібно 3,6 мільйона гривень.

Валентин Приходько, голова Луцької районної ради: «Якщо раніше, перед децентралізаційними процесами, гроші частково залишалися в районному бюджеті, то сьогодні фактично, всі громади, які об’єдналися, забрали бюджет до себе в громади. Районного бюджету, як такого, зараз немає, якщо в минулому році районний бюджет складав 111 млн, то сьогодні вдесятеро менше – 9 приблизно млн . От такі саме установи зараз потрібно шукати шляхи вирішення, щоб зберегти спортивні школи, будинки культури».

Тарас Яковлев, голова Луцької райдержадміністрації: «Ці об’єкти не є конче необхідними для громад ,які утворилися. Вони бажають розвивати в себе на місці свою інфраструктуру 57:59 + 58:15 Я бачу вирішення цього питання в першу чергу, що ці об’єкти забере на себе громада міста Луцька і буде в подальшому використовувати для своїх же мешканців. Якщо там займаються діти з району — треба говорити про взаєморозрахунки і компенсувати витрати з тих ОТГ, яких дітки там займаються».

Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук розповів, що в міській раді нині розглядають можливість передачі спортивної школи на баланс Луцька. Торік з такою ініціативою виступало місто.  Тоді районні чиновники відмовились.

Костянтин Петрочук, заступник Луцького міського голови: «Маємо бажання взяти, але оскільки це потребує додаткових затрат, ми вивчаємо більш детально це питання, яким чином ми могли б, з якими затратами,і прийняти рішення на сесії. Я думаю, що на лютневу чи березневу можна виносити цей проект рішення».

 На січень і лютий гроші на утримання районної спортшколи з бюджету Луцького району виділили.