Кіборг Роман Чаровий з батьком пішов у військо – разом захищали аеропорт

17:08, 16 січ. 2019
 
Кіборг Роман Чаровий з батьком пішов у військо – разом захищали аеропорт

День пам’яті кіборгів українці відзначають 16-го січня з ініціативи захисників Донецького аеропорту, які 242 дні тримали його оборону. Серед них - Роман Чаровий із Маневич, який служив у 80-тій окремій десантно-штурмовій бригаді. Нині він на лікуванні в обласному госпіталі ветеранів війни.                  

«Назва «Кіборги» виникла від того, як нас прозвали з тієї сторони сепаратисти, сказавши, що ми незламні, адже стріляють бомбами, а ми звідти не виходимо. Вони сказали, що ми - люди із заліза, а це кіборги», - розповів військовослужбовець, який обороняв Донецький аеропорт Роман Чаровий.

Він каже, що пішов у військо добровольцем. 

«Мені повістки не приносили, вони приходили моєму брату. Але так, як у нього мала дитина, дружина, я не одружений, то коли хтось із сім’ї іде - то іншого не беруть. Тому я прийшов у військкомат і кажу: «Забирайте мене», от і забрали», - говорить Роман Чаровий. 

Кіборг каже: після тижня служби у війську до нього приїхав батько у формі. Роман говорить, що спочатку тато запитав де він дислокується, щоб передачу завезти, в дійсності Василь пішов служити добровольцем разом з сином. 

«Він водій БТР, а я у нього був КПВТешніком, але потім командир батальйону Курко каже, що нас треба розлучити, бо, не дай Бог, щось підірветься, аби із сім’ї дві людини не пішло. І так нас на бойові завдання кидали: його в Піски, мене у Водяне, потім кілька разів пересікалися, але старалися щоб постійно окремо були. 

Щоб втримати аеропорт - створили лінію укріплень  по периметру, де я і ніс службу - тримав позиції. Далі мав їхати у термінал на ротацію, моя черга була, не вийшло (ред., - підірвали). Не знаю на добро чи не на добро, ніхто не знає. Я б усієї війни не змінив, навіть, як би і попав туди, може там лишився б. Ми не начальники, не генерали, нам сказали наступати – наступаємо, відступати – відступаємо. У той момент, як би все дозволяли робити, то могло б давно закінчитися, адже були люди, які вже стояли на околицях Луганська і вернулися назад, хоча вже були на околицях міста. Лишалося тільки заходити і робити зачистки. Хто його знає чи то правильно, чи неправильно», - розповів Роман Чаровий. 

Після захисту Донецького аеропорту, Роман продовжив службу в Авдіївці, отримав поранення, демобілізувався. Нині він — держслужбовець. Каже: війна дала ще одну сім’ю – побратимів: з одними постійно спілкується, кого немає в живих – пам’ятає.