Сьогодні у Луцьку офіційно представили Томос

18:48, 15 січ. 2019
 
Сьогодні у Луцьку офіційно представили Томос

Сьогодні у Луцьку офіційно представили Томос -  документ про надання автокефального церковного устрою Православній Церкві України. Відбулося це під час спільної молитви за Україну у кафедральному соборі Святої Трійці. Представити Томос приїхали президент Петро Порошенко та Філарет. Перед приїздом глави держави на площі та на даху сусіднього будинку чергують правоохоронці.

Присутні на майдані: «В собор можливо сьогодні не зайду, трошки інші плани є. Дуже хочеться його побачити в натурі, живого, подивитися йому в очі». «Ви плануєте зайти в собор? Так, я планую зайти в собор, але там мені не дозволять».

Вхід до собору - вільний. Ті, кому не вистачило місця у святині, моляться надворі. Усе що відбувається всередині транслюється на екрані.Разом з президентом до Луцького кафедрального собору приїхав почесний патріарх Православної церкви України - Філарет.  Лучанка Мар’яна, яка не назвала свого прізвища, каже: до собору прийшла, аби побачити документ про автокефалію української православної церки.

Мар’яна, лучанка: « Як співали за Україну, за її волю, то мурашки бігали по спині. Вже здавалося, що якби батьки наші повставали та побачили,  то були дуже щасливі. Бо казав мій батько: «Дитино, я не дождався, може, дочекаєшся ти вільної України».

Лучанин Святослав Гайдай каже: прийшов до собору о 8.30.

Святослав Гайдай, лучанин: «Півдев’ятої я вже в соборі, мав можливість в перших рядах стояти».

Тетяна Митрофанова каже: приїхала з Боголюб, щоб побачити Томос і послухати президента. Ганна Міщук з Нововолинська, яка є завідувачкою дитсадка, розповіла, що взяла відпустку, аби приїхати до Луцька у день представлення Томосу. Молитва за Україну почалася на 40 хвилин пізніше запланованого. Спершу до храму у супроводі митрополита Луцького і Волинського Михаїла зайшов патріарх Філарет. За декілька хвилин служба охорони внесла до храму Томос. Після прибуття Президента розпочалося богослужіння, яке завершилася спільною молитвою за Україну.  Після богослужіння, яке тривало близько півгодини, до присутніх у храмі звернулися Філарет, Петро Порошенко та Михаїл.

Філарет, почесний патріарх Православної церкви України: «Сьогодні ми -митрополія, але наша мета досягти патріархату, і ми досягнемо цього обов’язково,  для цього треба об’єднати все українське православ’я».

Петро Порошенко, Президент України: «Цей історичний документ, який сьогодні і зараз з благословення предстоятеля нашої церкви, блажейнішого митрополита  Епіфанія перебуває в Луцьку, для чого, щоб усі віряни могли підійти, побачити і зрадіти, зрадіти появі Української автокефальної  помісної православної церкви».

Михаїл, Митрополит Луцький і Волинський: «Цей Томос, який являється для нас натхненням для подальшої праці, це труди багатьох віруючих людей.Я бажаю, щоб Господь благословив нас на добру працю об’єднання єдиної помісної православної церкви». 

Наталія Морозюк, журналістка: «Після завершення спільної молитви за Україну Президент Петро Порошенко, почесний патріарх Філарет, владика Михаїл покинули храм, тут у соборі Святої Трійці у Луцьку залишився документ Томос. Зараз ті парафіяни, які прийшли на молитву, можуть підійти, подивитися, сфотографуватися. Документ оригінальний, він зараз знаходиться під склом, його супроводжує служба охорони. Раніше владика Михаїл нам розказав, що Томос буде у Луцьку в храмі приблизно до 18.00 години».

Марія Кунай , лучанка: «У нас сьогодні свято велика, бо приїхав до нас владика, ми теж хочемо брати участь у цьому,  будем гуртуватися, щоб всі церкви з’єдналися, щоб всі були рівні».

Володимир Мостинець, лучанин: «Я дуже радий, хороший, настрій святковий, це історія, не всі її можуть зараз зрозуміти, з часом зрозуміють».

Василь Захарусь, лучанин: «Ми прийшли з дітками на службу, щоб побачити Томос, прийшли подивитися, сфотографувалися, я принаймні сфотографувався з цим документом».