На Волині релігійна громада офіційно перейшла до новоствореної Православної Церкви України

17:55, 14 січ. 2019
 
На Волині релігійна громада офіційно перейшла до новоствореної Православної Церкви України

Релігійна громада Різдва Пресвятої Богородиці у селі Мерва Горохівського району стала першою на Волині, що офіційно перейшла з підпорядкування Московського патріархату до новоствореної Православної Церкви України. За це одноголосно проголосували 170 парафіян, розповів журналістам Суспільного староста храму Леонід Кристіямполь. Прихожани Алла Ващук і Микола Кісілюк розповідають: вперше у громаді заговорили про вихід з Московського патріархату у 1997-му.

 Алла Ващук, прихожанка храму с. Мерва: «Дочекалися тієї благодаті, що увійшли до ПЦУ одні з перших».

Микола Кісілюк, прихожанин храму с. Мерва: "Якщо є українська держава, то має бути й українська церква".

 Вийти з підпорядкування Московського патріархату, розповідає староста церкви, парафіяни вирішили після отримання томосу про автокефалію від Вселенського патріарха.

 Леонід Кристіямполь, староста громади  храму с. Мерва: «Кажемо, буде по нашому і все.  Ніяких сварок з батюшкою не було, щоб батюшка проти, чи люди проти батюшки. І люди за, і батюшка за. І так тихо-мирно і спокійно.

 Ініціював перехід до української помісної православної церкви отець Павло. Він розповів, що проводить богослужіння українською у цьому храмі 15 років.

 

Павло Кліцук, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Мерва: «Люди давно вже хотіли, люди тут історію знають, люди не дурні, вибачте, ця церква, їй в 23-у році буде 100 років, вона будувалася як українська церква. Для українців і служилося тут завжди на українській мові. Підтримують мене священики також, кажуть, що правильно зробив».

 Ця релігійна громада стала першою на Волині, що офіційно перейшла до Православної Церкви України. Указ про це підписав митрополит Луцький і Волинський Михаїл, каже протоієрей Павло Кліцук. Зі слів речника Волинської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату Олега Точинського, отцю Павлу проводити богослужіння заборонили. Каже, що рішення прихожан змінити конфесію в храмі села Мерва оспорювати не будуть.

 

 

Олег Точинський, речник Волинської єпархії УПЦ МП: «Тут в нас претензій немає ніяких. Люди забажали, люди перейшли. Це право кожного. Але у моменті спільно звершених богослужінь і таїнств, всього, що стосується церковного питання, тут у нас табу».

За перехід до Православної Церкви України на Волині з Московського патріархату виступили 4 парафії. У Новоставі Горохівського району священик  підтримав рішення громади. Заступник благочинного Горохівського деканату Володимир Курчин каже, що 7 парафій заявили про намір змінити конфесію.

 Володимир Курчин, заступник благочинного Горохівського деканату ПЦУ: «Сусіднє село Кутрів, село Журавники, Новий Став, Сенкевичівка і Скобелка і інші села».