В обласному центрі Волині відбувся етнофестиваль "Різдво у Луцьку"

18:35, 12 січ. 2019
 
В обласному центрі Волині відбувся етнофестиваль

В обласному центрі Волині відбувся етнофестиваль «Різдво у Луцьку». Сюди з’їхалися колективи з різних районів нашої області, а також з інших міст України.

Михайло Семікін, учасник колективу «Медовий край» м. Мелітополь (Запорізька область): «Ми приїхали з міста Мелітополя, наш колектив називається «Медовий край», це непрофесійний колектив, ми культурні менеджери, з’єдналися і запропонували продемонструвати Луцьку наші традиції, як святкують Різдво у місті Мелітополі, і подивитися, як столиця Волині святкує Різдво, ми тут другий день, нам дуже подобається. Ми сподіваємося, що цей досвід дасть нам можливість і в Запорізькій області провести такий же фестиваль як і у вас.  Місто Мелітополь з грецького переводиться, як «медове місто», тому ми привезли до вас свої гостинці, ввечері буде кулінарний «батл»: у кого кращий мед».

Владислав Зеленський, учасник колективу «Медовий край» м. Мелітополь (Запорізька область): «У  Різдво у нашій родині всі збираються за столом, пісні страви. Свічка горить, на службу до церкви і колядують, звісно, всі).

Тетяна Ярмолюк, керівник фольклорного колективу «Горлиця» с. Романів (Луцький район): «Приїхали ми на цей фестиваль вперше, дякуємо, що нас запросили, ми показуємо тут свою культуру, співаємо колядки, щедрівки. Стараємо віднаходити старовинні твори, люди в нас люблять, живуть цією творчістю».

Єва Войтович, лучанка: «Дуже весело, гарно, дуже приємно, дуже рада, щоб повторювалося з року в рік і ще краще було, як цього року».

Тетяна Гуменюк, лучанка: «Гарно колядують, свято хороше, вчора було морозно, сьогодні «люкс»). 46с. – 50с.  треба, щоб збиралися, бо смута, війна обридла вже. Що для вас означає «колядка», «щедрівка»? Дитинство).

Тетяна Гнатів, директор департаменту культури Луцької міської ради: «Сьогодні на Театральному майдані дуже піднесено, весело. Весь люд колядує на щастя, на здоров’я, адже «Різдво у Луцьку» етнофестиваль, який щороку відбувається у нашому місті, учасниками фестивалю є близько ста колективів. Нас дуже тішить, що є у людей потреба колядувати, поширювати наші прадавні традиції. Учасники від найменших, дошкільняток, до людей старшого віку, яким уже за 80Цьогоріч програма передбачає цікаві майстер-класи для діток».

Олена Козачук, заслужений працівник культури України, художній керівник ансамблю «Волиняночка»: «Сьогодні ми будемо з Лучанами та гостями нашого міста вчити танець «Кози» і готуватися до Щедрого вечора, як правило Козою є хлопець, який собі робити костюм, вдягає навиворіт кожух, роблять маску Кози, в нас теж буде козу грати хлопчик, який до цього готувався».

Максим Сінічук, учасник зразкового ансамблю народного танцю «Волиняночка»: «Я сьогодні граю роль Кози, це як оберіг Різдва, я буду танцювати і показувати людям, як це робити. Це складно чи ні? Ні, це всі можуть робити».

 Зоя Шабала, мешканка села Несвіч (Луцький район): «Я прийшла з онучкою та з дочкою, наша мамуся відпочиває, ми прийшли на свято, вперше ми так активно приймаємо участь у такому святкуванні, долучаємо до наших традицій».

Тетяна Гнатів, директор департаменту культури Луцької міської ради: «Завершальним акордом фестивалю «Різдво у Луцьку» є громадська акція «Спільна коляда», вона відбудеться завтра о 16.00 годині, виступатиме унікальний гурт «Хорея козацька» і опісля починається громадська акція, запрошуємо усіх лучан і гостей міста до спільної колядки, приходьте родинами, в костюмах, з різдвяною атрибутикою на акцію «Спільна коляда».