Ветеран АТО Андрій Зань потребує поліпшення житлових умов

14:48, 10 січ. 2019
 
Ветеран АТО Андрій Зань потребує поліпшення житлових умов

Ветеран АТО Андрій Зань, який на сході втратив ногу, розповів редакції Суспільного: Волинь, що  2015 року його сім’я отримала однокімнатну квартиру у Луцьку, нещодавно у подружжя народилася ще одна дитина, нині сім’я потребує поліпшення житлових умов. Зі слів бійця, придбати більшу квартиру за власні кошти сім’я не може. Чи можна це зробити за державний рахунок, дізнавалася наша знімальна група. 

Знімальну групу волинянин Андрій Зань зустрічає на вулиці біля свого будинку. Мешкає учасник бойових дій у Луцьку,  його однокімнатна квартира розташована в  новобудові на околиці міста.

«Мені дали квартиру за програмою «втрати кінцівок» - є така державна програма. Я стояв в Гіркій Полонці на розширення житла. Але була ця програма і вони мені дали по «втраті кінцівок», - розповів учасник АТО, інвалід війни ІІ групи Андрій Зань.                    

Ветеран розповідає, що їх сім’я мріяла про власний дім давно. До війни з дружиною і сином проживали у будинку тещі. Скористались можливістю отримати житло від держави за бюджетною програмою для осіб з інвалідністю, які втратили нижні кінцівки на війні. Нова оселя потребувала ремонту, тому, були змушені взяти кредит в розмірі 120 тисяч гривень, каже дружина атовця Ірина Зань. 

«Ми приїхали троє і нам показали цей варіант, сказали — такий варіант є  - ось. Не було такого, що вибирайте — там, чи  - там», - говорить Ірина Зань.

2015 року, коли родина отримувала житло за кошти з держбюджету, діяли дві програми поліпшення житлових умов сімей загиблих та учасників АТО, які стали інвалідами першої групи, - розповіла директорка департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод. 

«Це був 15 рік, Андрій був, фактично, першою особою, що втратили кінцівки, за постановою були великі обмеження, ні копійки більше. Гроші надійшли у листопаді, і те, що ми могли знайти в межах Луцька та Луцького району. Те, що ми знайшли, ми запропонували і Андрієві й іншому учаснику бойових дій, обоє погодилися, написали заяви, що вони хочуть це житло», - говорить Оксана Гобод. 

У родині Ірини та Андрія народилася ще одна дитина.  Нині сім’я інваліда війни з двома дітьми мешкає у квартирі  на 18 квадратних метрів. 

«Дискомфорт те, що у Андрія «фантомні болі», болить сама нога, треба іншу кімнату, так само діти нервують», - каже Ірина Зань. 

Фантомний біль, зі слів ветерана війни, це біль в частині неіснуючого органу, біль після ампутації ноги. Андрій розповідає, де отримав осколкове поранення ноги. 

«З Луцького військкомату мене призвали в саму першу хвилю. Відмовлятись я не міг,  давав присягу не президенту і не владі, а народу України. Широкий Лан, Дачне, Курахово, Катеринівка, Андріївка. В автомобілі я був, мінявся, попав осколок, був обстріл і я попав під град», - говорить  Андрій Зань. 

Андрій Зань каже, в ту мить встиг застосувати  фельдшерські навики - провести дезінфекцію та спинити кров. Далі рятували побратими — бійці  тодішньої 51-ої бригади. Лікувався Андрій Зань у медзакладах України і Польщі. 2017 року програми забезпечення житлом сімей загиблих та  учасників АТО, які стали інвалідами першої і другої групи, змінилися, - каже директорка департаменту соцзахисту Оксана Гобод.  Тепер учасники програм  самі обирають помешкання і отримують компенсацію з держбюджету. Сума компенсації залежить від вартості квадратного метра помешкання і соціального становища учасника бойових дій. 

«Кожна сім’я різна, одиноким менше квадратів, якщо багатодітна сім’я, то більше квадратів, якщо інвалідність ще додатково 10 квадратів, хтось може претенджувати на 30, хтось на 50, хтось на 100 квадратів житлової площі, сума компенсації коливалася від 600 тисяч до 1, 5 млн. 2018 рік - 32 сім’ї учасників АТО і сімей загиблих скористалися цією програмою, але паралельно 18 року у нас ще було додатково дві програми», - говорить Оксана  Гобод.

Подружжя Занів розповідає: купити більшу квартиру за власні кошти нині не можуть, декретних та пенсії  вистачає тільки на прожиття. Зі слів бійця, хоче, аби діти не бачили, як йому буває боляче. Чи може претендувати на поліпшення житлових умов за рахунок державних програм родина ветерана війни Андрія Заня, запитали ми у директорки департаменту соцзахисту облдержадміністрації. 

«У нього народилася ще одна дитина,  в майбутньому він зможе  претендувати на розширення житла за державні кошти. Людина має прво кожні 5 років ставати на квартирну чергу, якщо в неї змінився сімейний стан», - каже Оксана  Гобод. 

Зі слів Оксани Гобод, списки тих, хто зможе за рахунок державних коштів придбати помешкання 2019-ого, будуть відомі до кінця березня.