Актори-аматори відтворили на сцені "Святвечір на Поліссі"

15:29, 8 січ. 2019
 
Актори-аматори відтворили на сцені

Актори самодіяльного театру громадської організації “Добродія в дії”  напередодні Різдва Христового відтворювали на сцені народні традиції “Святвечора на Поліссі”.  На сцені усе, як у Святвечір, розповідає режисер-постановник вистави. Святкова вечеря, кутя, колядники. Володимир Кравчук каже: все, що ці артисти завойовують глядача щирістю.

 Володимир Кравчук, режисер-постановник вистави:“З такими артистами, які виступали сьогодні, працювати дуже просто. Бо це не якісь там заслужені і гонорові артисти, а це люди, які самі хочуть брати участь, добровільно: захотіли — і поставили виставу. У нас є артисти і з далекого села Майдан, і з Волошок, і з Погіньок... Головна ідея цього дійства — передати те, як святкують Різдво в мене дома: як ми готуємо пісні страви, дідуха, молимося. А всіх решту задіяли в приготуванні пирогів, оселедців, гречки, гороху...”

Усі страви на святковому столі — справжні: їхні рецепти роздали глядачам вистави. Борис Паталій був у виставі господарем, який сповістив родину про першу зірку, поставив дідуха-оберега і запросив родину помолитися.

 Борис Паталій, житель села Погиньки:   “В реальному житті так само і зустрічаємо Різдво. Я ж до 50-ти років був здоровий, а потім став інвалідом. І вже от 3 роки скрізь їжджу, щоб було цікаво. Моя дочка — Паталій Богдана — вона теж тут грала. Ми їздили і на міжнародний проект в Київ. Всюди, куди запрошують, всюди стараємось поїхати. Ми брали участь і у міжнародних проектах. Скрізь, де можна, ми їдемо...”

Ольга Яренчук читає різдвяну оповідь. Каже: це свято для неї найродинніше. 

Ольга Яренчук , учасниця вистави:“Різдвяні свята — це щось незвичайне, казкове. Святкуємо ми зазвичай в родинному колі, я не люблю десь ходити. Це щось таке сімейне, а ми вже - як родина. Було цікаво, легко. Ми практично без репетицій зіграли, дуже швидко все відбулося. І надіюся, що глядачам сподобалося...”  

 У фіналі вистави звучали колядки та щедрівки. Глядачі у залі підспівували акторам  і подарували їм солодощі