Коли ветерани ОУН-УПА на Волині зможе отримати статус учасників бойових дій

11:45, 3 січ. 2019
 
Коли ветерани ОУН-УПА на Волині зможе отримати статус учасників бойових дій

Скільки ветеранів ОУН-УПА на Волині зможе отримати статус учасника бойових дій , - визначить спеціальна комісія. Закон, який Президент Петро Порошенко підписав 23 грудня передбачає, що особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за  незалежність України  у 20 столітті отримають статус  учасника бойових дій. Лучанка Ольга Лавречук десять років відбувала покарання у таборі під Воркутою за участь у повстанському русі. Жінка 1942-го року почала допомагати воїнам Української повстанської армії. У селі Новосілки Володимир-Волинського району, звідки родом Ольга Потапівна,  діяли повстанці. Спочатку вона збирала харчі, одяг.

Ольга Лавречук, ветеран ОУН-УПА: «Псевдо було у мене Орися. За ті грипси  (давали мені грипси)  я носила. Казали мені куди занести, я носила. І у Володимир я носила, от тоді мене із грипсом арештували. Я мала занести на меблеву фабрику у Володимирі. Що мені не робили. Думаю, хоч би ні на кого нічого не сказати. Я ні на кого нічого не сказала».

 Ользі Лавречук присудили 10 років каторги в таборах селища Інта Республіки Комі СРСР. Жінка каже, що перші роки мусила киркою копати рови, будувати залізницю. Морози сягали 60 градусів. 

Ольга Лавречук, ветеран ОУН-УПА: «Пізніше на лісоповалі були. Я дуже боялася, бо ні сокири, ні кирки не мала в руках. Думала перша ялина буде падати, впаде на мене».

Відбувши термін, Ольга Лавречук  не могла повернутися в Україну. Каже: не дозволяли. В Інті познайомилася із майбутнім чоловіком Андрієм, теж  репресованим.  У них народилося двоє дітей. У Луцьк приїхали у кінці 70-х. Нині Ольга Потапівна має пільгу на проїзд у громадському транспорті.

Ольга Лавречук, ветеран ОУН-УПА:  «Так, щоб хворіла, то не так. От, ноги болять, не можу ходити. А серце так. От я не чула серця зовсім. От, кажуть: серце болить, серце болить. Думаю, у мене десь немає серця. А як пішла на лісоповали, то й у мене стало серце стукати. Але, дякувати Богу усе перейшло».

Зі слів голови Луцького братства ветеранів ОУН-УПА Богдана Вівчарика, який говорити на камеру відмовився, але надав нам таку інформацію: людей, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за  незалежність України  у 20 столітті і мають отримати статус  учасника бойових дій, в області -  одиниці. Він каже, що такий статус надаватиме спеціальна комісія, опираючись на архівні документи, де підтверджуватиметься участь у збройній боротьбі. Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті» вступить у дію в кінці березня. Кандидат історичних наук, представниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук каже, що борцям за незалежність України у 20 столітті, на яких поширюється закон, нині за 90.  

Леся Бондарук, представник Українського інституту національної пам’яті: «Ветерани національно-визвольної боротьби – це люди, які пережили не лише Другу світову, а це люди, які були репресовані, які пережили концтабори, радянські концтабори, вислання, поневіряння, підірване здоров’я. На жаль, за цим законом ця допомога прийшла надто пізно. Її дочекалися одиниці із усіх борців».

 Ольга Лавречук каже, що від закону 8519 не отримає соціального захисту. Хоч і була в УПА, але зброї в руки не брала, тому й розраховувати на пільги не може.  Керівник департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Гобот розповіла, що підзаконних актів, які регулюватимуть механізм  надання пільг, ще немає.