Луцькі ковалі викували символ 2019 року за Східним календарем

16:06, 17 гру. 2018
 
Луцькі ковалі викували символ 2019 року за Східним календарем

 Символ 2019-го року за Східним календарем – «золоту свинку» викували на одному з підприємств Луцька.  Скульптуру встановлять біля центральної ялинки на Театральному майдані разом з іншими кованими символами попередніх років.  Автор ідеї, художник  Іван Возняк розповів, що працювати над створенням кованої свині почали ще з осені. Це колективна робота і сьомий символ року, що виготовили на підприємстві. Нині скульптури попередніх років, які зберігаються на підприємстві,  готують для експозиції біля головної ялинки Луцька.

 Іван Возняк, автор ідеї: «2018-й рік був роком собаки. До цього символу ми підійшли жартома. Відобразили його не просто в образі собаки, а в образі Скубіду. Наша перша фігура була – це кований кінь. Постоявши біля ялинки, вони до нас повертаються не у первісному вигляді. Хтось щось собі бере на сувеніри. Минулого року був рік собаки і людям дуже сподобався язик собаки, тобто ми їх 4-5 штук зробили. Люди брали на сувеніри. Довозили, доковували, доварювали уже на місці».

 Іван Возняк працює над ідеєю і ескізами. Далі коваль і маляр втілюють задум. Ковалем Андрій працює двадцять років.  Сім останніх виготовляє символи року за Східним календарем. Викував коня, козу, барана, мавп, півня, собаку і свиню. Символ 2019-го року  кував упродовж тижня. Вага свинки-скарбнички близько 80 кілограмів.

Андрій Кравчук, коваль:  «Каркас із профіля. А ці елементи доковуються.  Надається їм об’ємна форма. Ви самі ходите до ялинки? Так, ходжу. Читаю коментарі: кому подобається, кому ні».

 Фарбування скульптур – завершальний етап.

Роман Фокін, маляр: «Монетка буде золота,  ручка буде срібна. Корпус буде мідний, мордочка буде бронзова. А закінчення золоті.)

Іван Возняк, автор ідеї: «Мені не раз пропонували, от рік проходить і цю скульптуру хтось хоче придбати, але ми їх тримаємо у себе. У нас є така ідея – зібрати колекцію 12 штук і подарувати місту!»