У ковельській школі 8 інклюзивних класів

13:52, 28 лис. 2019
 
У ковельській школі 8 інклюзивних класів

Ковельська школа №8 запровадила інклюзивне навчання 13 років тому. Тут, зі слів директора Василь Шворака, першими в області інтегрували дітей з інвалідністю у навчальний процес. Досвід педагоги запозичили у своїх колег з міст-партнерів Ковеля за кордоном. Навчання дітей з інвалідністю організували в окремій будівлі, яка до ремонту 15 років стояла пусткою, розповів Суспільному Василь Шворак.

Директор школи Василь Шворак: “Приміщення №2 після пожежі не використовувалося.  Нам вдалося зробити там капітальний ремонт, де ми облаштували  центр інклюзивної освіти, бібліотеку та кабінети спеціалістів. А зараз воно використовується під інклюзивно-ресурсний центр. У 2007 році році м були першими в області в плані впровадження інклюзивної освіти. І до цього часу маємо багато напрацювань. Ми проводили багато семінарів, до нас їдуть вивчають цей досвід...” 

   П’ятикласник Станіслав Громов після закінчення  уроків чекає маму. Ковельську середню школу хлопець відвідує з початку навчального року. До того  навчався у спецзакладі, де поряд були лише діти з інвалідністю, говорить мама учня Марина.

 Мама Марина Громова: “Вести дитину в загальний клас, до звичайних діток — для нас це було боязко. Але, завдяки теплому прийому, класному керівникові, вчителям, педагогічному колективу... Вони - дуже гарні спеціалісти. За вересень ми просто спостерігали, які зміни відбудуться. Йому подобається. Він тут вивчив табличку множення. Ми тут і читаємо, пішли вперед у навчанні. Активно допомагають і асистент, і класний керівник, вчителі на уроках. Він оцінки заробляє! І я би порадила батькам, які ведуть діток на інклюзію: не треба боятися, відвідуйте школу!”

 

  Таких школярів, як Станіслав Громов, у цій школі — 16.  Інклюзивних класів – 8. У кабінеті корекційної освіти з дітьми займається психологиня Наталія Романюк. Поряд - кабінет лікувальної фізкультури, працюють і інші спеціалісти. Допомагають вчителям працювати з учнями з інвалідністю четверо асистентів.

Психологиня  Наталія Романюк: “Психолого-педагогічний супровід дітей тут дуже важливий. Він сприяє кращому засвоєнню знань,  умінь та навичок, адаптації дітей до школи. Вони тут вчаться дружити, вміти поводити себе в різних ситуаціях. Все це дуже і дуже для них важливо... ”

  Досвід інклюзивної освіти педагоги школи запозичили у своїх колег з міст-партнерів Ковеля за кордоном.