У Луцьку презентували фільм про митців- українців у Голлівуді

8:59, 25 лис. 2019
 
У Луцьку презентували фільм про митців- українців у Голлівуді

У Луцьку відбулась прем’єра повнометражного документального фільму «З України до Голлівудву». Це маловідома історія про внесок українців в кіноісторію та розвиток американського мистецтва, розповів Суспільному режисер фільму Станіслав Сукненко, якій був на прем’єрі.

Основою сценарію послужила книга кінокритика Станіслава Сукненка «To Hollywood from Ukraine», видана в Україні англійською у 2018 році. Він же став режисером фільму. Українські актори, хореографи, режисери, інженери та художники, які працюють у Голлівуді, - герої стрічки. Серед митців-українців -   засновник «Оскара» та його володарі.

Станіслав Сукненко, режисер: "Наші перші співвітчизники, які емігрували з України, вони емігрували з Російської імперії. Коли був РСРС вони називалися «совєт». Ніколи українцями. Коли відкрити різні енциклопедії пишуть: «такій-то народився у Львові. Росія». Походження Росія. Українцями вони не були, а лише етнічно і територіально. Тому наш фільм розставляє крапки над І".

Викладач Луцької Української гімназії Василь Авраменко, став у Голівуді відомим хореограф та кінорежисером. Він свою національну ідентичність демонстрував у творчості, розповів режисер фільму.  

Станіслав Сукненко, режисер: "Василь Авраменко був не один з вашої області. Був такій ще Авраам Запрудер, якій не був кінематографістом, а був бізнесменом і кінолюбителем. Він і Далласі зафіксував вбивство президента Кеннеді.  І саме цей аматорській фільм Запрудера став найголовнішою американською сенсацією і доказом того вбивства. Сьогодні він коштує багато мільйонів".

 До створення кінострічки долучилося Державне Агентство України з питань кіно та профінансувало 2 мільйони 700 тисяч гривень бюджету картини з 3,5 мільйонів.