В обласному краєзнавчому музеї презентували книгу «Голод 1946-47 років в Україні»

14:51, 23 лис. 2019
 
В обласному краєзнавчому музеї презентували книгу «Голод 1946-47 років в Україні»

Працівниця обласного краєзнавчого музею Валентина Машлай власноруч спекла хлібці, які в 30-х роках минулого століття готували українці, рятуючись від голоду. Жінка заварила і кропиву. Каже: напої з різних трав люди споживали, аби вижити.

Валентина Машлай, завідувачка відділу обласного краєзнавчого музею: Тяжко назвати це стравою, розуміємо, що це все, що люди могли знайти і хоч якось адаптувати для того, щоб приготувати. Ми хотіли, щоб молодь побачила ці страви, які стравами назвати важко, але в яких умовах люди були, коли вони не розуміли, просто тинялися в пошуках того, що можна було з’їсти.”

Ці страви музейники показали луцьким учням і студентам під час історичної години до дня пам’яті «Україна 1932-1933. Геноцид голодом». В музеї презентували книгу «Голод 1946-47 років в Україні». Це збірка свідчень очевидців, їх рідних про непрості роки української історії. Її видання ініціював Почесний громадянин Луцька Андрій Бондарчук.

Андрій Бондарчук, почесний громадянин Луцька: “Тут представлені всі області України, в тому числі Волинська, наша область представлена пам’ятником біля Хрестовоздвиженського братства- волинянам, які рятували голодуючих в 46-47 роках. Можливо, це останні документи, які зібрані при житті учасників Голодомору, тому що їх все менше.”

Щороку історики знаходять нові дані про жертви Голодоморів, розповідає музейниця Марія Філонюк. Каже: їх причини та наслідки відображені у фотовиставці Українського інституту національної пам’яті.

Марія Філонюк, старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею: “Сьогодні є така статистика цікава, що понад 800 поховань жертв Голодоморів, більше 3000 тисяч свідчень очевидців, тобто ця цифра змінюється, все більше свідчень, щоб Голодомор був і це штучно створена акція для українського народу, зокрема, для українських селян.”


Тема Голодомору близька для родини луцького студента Сергія Зубка. Хлопець розповів, що від голоду на Волині рятувалася його прабабуся Уляна.

Сергій Зубко, студент: “Вчили вірші, щоб хліб поважати, щоб проскурку не обронити ніяку, все зберігати. Це були трагічні моменти в історії, треба, щоб не повторювалися.”

9 видань Українського інституту національної пам’яті, присвячених темі Голодомору, презентували і в Луцькому педагогічному коледжі. Представниця Інституту на Волині Леся Бондарук каже: 180 історій українців, які рятували земляків у голодні часи, увійшли до книги «Людяність у нелюдяний час».

Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам’яті в Луцьку: “Тут є історія про директора Бориспільської школи, який організував їдальню і завдяки цьому жодна дитина району не померла, є історія про голову колгоспу, який відмовився віддавати державі зерно, це дуже важливо, бо ми показуємо сторінки, які були невідомі українцям.”