В Рожищі завершили реставрацію та встановлення оргну в костелі

12:52, 22 лис. 2019
 
В Рожищі завершили реставрацію та встановлення оргну в костелі

У рожищенському римо-католицькому костелі Переображення Господнього завершили реставрацію і встановлення проспекту органу. Настоятель храму отець Роман Бурник розповів Суспільному: робота тривала два місяці. Нині працюють над рештою. 

Петро Сухоцький грає у кафедральному соборі Святих Петра і Павла в Луцьку. Розповідає: більше 10 років тому познайомився з настоятелем костелу в Гданську Республіки Польща. Згодом він подарував рожищенському храму орган.

Петро Сухоцький, музикант:  «Розбираємо костел, розбираємо інструмент, якщо хочете, приїжджайте, забирайте. Звичайно настоятель отець Роман Бурник зголосився. Він захотів мати в себе інструмент. Ми приїхали вже орган був розібраний, лежав на підлозі церкви. Все, що було ми загрузили і привезли сюди».

10 років інструмент розібраним лежав у костелі.

Отець Роман Бурник: «Були майстри одні, другі, дивились, перекладали з весни на літо, з літа на весну і так пройшло 10 років. Вдалося знайти майстра в нас на Україні із Закарпаття».  

Шандор Шрайнер, майстер, встановлює орган:  «Ми пробуємо цей орган відновити. Жодна трубка не підписана. Це як велике Лего. Намагаємося все поставити на свої місця».  

Подарованому Гданською громадою органу близько 50-ти років, розповів отець Роман Бурник. Деякі його дерев’яні частини ще в Польщі пошкодив шашель. Багато деталей викинули. Нині їх заново необхідно виготовляти. Пролежавши в Україні 10 років, стан інструменту погіршився. Допомагали зберегти орган прихожани і небайдужі мешканці Рожищ.

Павло Черняховський, допомагав реставрувати орган:  «Може 1000 дірок. Якщо взяти з однієї сторони воно все було в дірках. По 1000 по 2000 дірок. Спочатку обробляли розчином спеціальним  потім в кожну дірку заганяли розчин шприцом після того клеєм заробляли кожну дірку, а тоді вже шпаклювали та красили».

Металеві конструкції органу також реставрували. Встановлені на фасаді труби чистили наждачним папером і фарбували, каже отець Роман Бурник.

Отець Роман Бурник: «Ті великі  труби, що на фасаді були розламані. Тут на місці паяли їх, чистили, шліфували, фарбували, ті труби виглядають, як нові, але вони зроблені всі тут на місці. То робота майстра».

Реставрація і встановлення органу дороговартісні. Економлять на дерев’яних деталях, які можуть виготовити самостійно. Натомість тисячу спеціальних мембран замовляли на угорській фабриці, розповів музикант Петро Сухоцький.

Петро Сухоцький, музикант: «Одна мембрана найдешевша – 2 євро, найдорожча – до 6 євро, в залежності від розміру. Чим більша тим дорожча».

Орган у рожищенському костелі пневматичний. Має 14 регістрів і можливість доставити стільки ж. Встановлений фасад органу – перший видимий результат двомісячної роботи, каже отець Роман Бурник. І додає: сподівається, що зазвучить старовинний інструмент у храмі на найближчі свята.