13-ть проектів-переможців реалізують у рамках Бюджету участі у Луцьку 2020 року

9:04, 18 лис. 2019
 
13-ть проектів-переможців реалізують у рамках Бюджету участі у Луцьку 2020 року

13-ть проектів-переможців реалізують у рамках Бюджету участі у Луцьку 2020 року.  Про це кореспондентам  Суспільного розповів Директор департаменту економічної політики  Луцької міської ради Борис Смаль.

Лучанка Ярина Стельмащук проживає на вулиці Чорновола 2а. Вона автор одного із 13-ти  проєктів, що перемогли у конкурсі Бюджету участі. Розповідає: наступного року за кошти міста у дворі її  будинку встановлять підземний сміттєвий контейнер.

Ярина Стельмащук, авторка проєкту: «Буде в землі спеціальний бак, ємкість як 5 простих смітників, він буде один, зверху буде коробочка, там буде педалька, відкривається –і  туди кидаєш сміття. «Луцьспецкомунтранс» буде бачити коли йому їхати по сміття коли він переповнений. І поряд  ми хочемо посадити квіти, щоб нікому рука не піднялася, якийсь кульок положити.»

Проєкт зі встановлення підземного контейнера –  6-та ідея Ярини Стельмащук. У попередні роки реалізовані її проєкти із вкладання бруківки та встановлення камер спостереження біля під’їздів, освітлення пішохідної доріжки, озеленення вулиці.Лучанин Володимир Лучик показує місце до входу у парк культури і відпочинку імені Лесі Українки. Він зареєстрував проєкт з облаштування пандусів у парку.

Володимир Луцик, співатор проєкту: «Тут у неділю проїхати нереально. Тут завжди багато машин. Часто цей шлагбаум закритий. Яким чином добратися в парк – я не знаю. Для мене тема інклюзія мене болить. В мене дитинка з ДЦМ. Для мене – як обов’язок в Луцьку змінювати в цьому напрямку. Говорили про вхід в парк і підйом і спуск до дамби.»

Серед проєктів-переможців  - організація та проведення у березні  Всеукраїнського турніру з рукопашного бою «Рубіж», каже Голова Ради Волинської регіональної федерації рукопашного бою Сергій Гузов.

Сергій Гузов, автор проєкту: «І 20-й ювілейний турнір спонукав до того, щоб звернутися до громади Луцька, розробили ми проєкт і сподівалися, що нас підтримає багато Лучан так і сталося.Ми плануємо запросити всі команди, які за 20 років брали участь у зазначеному турнірі. Це були команди з усієї України із Донецька до Львова, Одеси…»

2020 року в обласному центрі буде реалізовано інші ідеї. Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль каже: від часу голосування  вперше відокремили освітні заклади.

Борис Смаль, директор департаменту економічної політики Луцької міської ради: «Тому що навчальні заклади, як показала практика минулих років мають більший ресурс для голосування. Щоб всіх поставити у рівні умови, в цьому році лише 20 відсотків від бюджету участі мали право на них претендувати освітні навчальні заклади.»

Зі слів Смаля, загальна вартість проєктів - майже 3 мільйони гривень.

Борис Смаль, директор департаменту економічної політики Луцької міської ради: «Це кошти бюджету міста Луцька, які, відповідно до рішення Луцької міської ради про цю програму бюджету участі виділяються щороку на такі змагання лучан.Фінансують платники податків. Учасники проекту не фінансують, але вказують куди використовувати кошти.»

Максимальна вартість кожного проєкту – 250 тисяч гривень. Є і дешевші. Залишок із проєктів приблизно 130 тисяч гривень,  повернуть у бюджет міста.