У Волинському перинатальному центрі благодійна акція забору донорської крові

17:55, 16 лис. 2019
 
 У Волинському перинатальному центрі  благодійна акція  забору донорської крові

  До Міжнародного дня передчасно народжених дітей у Волинському обласному перинатальному центрі  організували благодійну акцію  забору донорської крові. Серед тих, хто прийшов здати кров і працівники медичного закладу.

Лучани Ярослав та Оксана Яковлєви готуються стати батьками. Розповідають, про благодійну акцію дізналися із соціальних мереж.

Ярослав Яковлєв, донор: «Чому вирішив взяти участь – теж 8-місячний родився. Думка така найшла, що треба теж допомогти. Ні разу не здавав крові – перший раз.»

У день проведення акції у перинатальному центрі працювала бригада із Волинського обласного центру служби крові.  Як треба готуватися до донорства, розповів завідувач відділу Іван Павільчак.

Іван Павільчак, завідувач відділу Волинського обласного центру служби крові : «Донором може бути особа чоловічої або жіночої статі віком від 18 до 60 років. Звичайно, здорова! Ми всіх питаємо чи не перехворів  туберкульозом, сифілісом, гепатитами, чи не було травм голови. Таких людей ми не приймаємо. Визначаємо тут і групу крові, кількість гемоглобіну. Менше 120 – то не берем. І тиск як слабенький – то не берем.»

В Україні загальна кількість передчасних пологів становить майже  14 відсотків, розповідає  завідувачка відділення анатезіології та інтенсивної терапії новонароджених Волинського обласного перинатального центру Тетяна Матева. З її слів, виходжування таких дітей потребує високотехнологічного інтенсивного лікування, в тому числі і препаратів крові.

Тетяна Матева, завідувачка відділення анатезіології та інтенсивної терапії новонароджених: «Через відділення реанімації новонароджених за 2 місяці було проліковано 47 новонароджених дітей, з яких 80 відсотків – це передчасно народжені діти. І ті дітки, які мають екстимально малу масу тіла менше 1000 г при народженні.»

Здати кров для новонароджених прийшли лучани. Долучився до акції медперсонал  обласного перинатального центру, каже акушерка пологового відділення Валентина Чипинюк.

Валентина Чипинюк, донор: «Оскільки це благодійна акція, хочу чуточку доброти віддати. Адже кожен по трошки і це вже буде якась допомога для дітей.»

Ольга Наумчик та Вікторія Лисюк – студенти медичного коледжу.

Ольга Наумчик, донор: «Ми студенти, проходимо тут практику. Добровільно самі захотіли.»

Вікторія Лисюк, донор: «Це життєвонеобхідна акція, бо дітки потребують нашої допомоги. Сьогодні такий день, що ми чим можемо – тим допомагаємо.»