У Луцьку збирають персональні дані школярів та їхніх батьків для видачі електронних карток

19:47, 5 лис. 2019
 
У Луцьку збирають персональні дані школярів та їхніх батьків для видачі електронних карток

  У Луцьку почали збирати персональні дані школярів та їхніх батьків для видачі електронних карток для проїзду в громадському транспорті. Вони діятимуть з 11 листопада. Погоджуються надавати інформацію про себе та дітей не всі лучани.

Лучанин Денис Набока – батько двох учнів. Каже: у школі йому дали документи, які потрібно заповнити для отримання пільгової картки для проїду школярів у громадському транспорті. Надавати цю інформацію чоловік відмовився.

Денис Набока, батько школярів: «Дали для підпису, трохи здивувався, якщо чесно. Я, взагалі,  не певен, що в Україні зараз безпечно залишати свої дані і бути переконаним, що вони не залишаться десь публічно або не потраплять до третіх осіб. До того всього мушу давати згоду на обробку моїх персональних даних. Тут я взагалі  взагалі плутаюсь до чого воно стосовно проїзного документа.»

Лучанин Андрій Шаховський каже: турецька фірма, що встановлює і обслуговує електронну систему проїзду, може надати інформацію від батьків третім особам.

Андрій Шаховський, лучанин: «Це є пенсіонери, діти, які вчаться в школах, а саме основне – атошники, які можуть бути виділені в окремий файл - і ця інформація коштує грошей.»

Лучанка Тетяна Барська  - мати двох школярів. Каже, що документи для виготовлення електронних квитків дітям поки не заповнювала.

Тетяна Барська, мати школярів: «Не знаю, з негативними ситуаціями не стикалася, думаю це нормально раз вони потрібні. Це ж не інформація загального доступу, я так розумію.»

Зі слів керівника транспортного управління Луцька Володимира Степанова, захист персональних даних передбачений договором з оператором «Сіті Кард Систем».

Володимир Степанов, начальник управління транспорту і зв’язку: «Захищені, в договорі написано про відповідальність оператора щодо збереження цих персональних даних і подальше їхнє зберігання. Пізніше вони їх мають давати нам для архівування на виконком. Всі ці питання прописані і передбаченні.»

Юрист Олег Лягутко говорить: люди, які отримують пільгові картки, надають згоду на використання своїх персональних даних добровільно. З його слів, перелік інформації, яку збирає товариство «Сіті Кард Систем» більший, ніж могло бути потрібно для виготовлення електронних квитків.

Олег Лягутко, юрист: «Тобто, передбачена можливість використання персональних даних в рекламних цілях, в інших цілях, можливість передача даних третім особам. Це є перевищенням тої необхідності яка потрібна. Законодавством не встановлений певних порядок і зразок заповнення даної заяви. Особа має дати згоду на обробку персональних даних, але виключно тин даних, які вона вважає на необхідне. В цій ситуації я би радив двічі подумати згоду, перш ніж давати згоду на передачу персональних даних іншим  невстановленим особам.»

Кореспонденти Суспільного намагалися взяти коментар у представників товариства ТОВ “Сіті Кард Систем”. За телефоном, вказаним на їхній офіційній сторінці, ніхто не відповідав.