У Ківерцівській ОТГ оптимізовують освітню галузь

18:08, 30 жов. 2019
 
У Ківерцівській ОТГ оптимізовують освітню галузь

  У Ківерцівській ОТГ завершили оптимізацію освітньої галузі. Голова громади Володимир Жгутов розповів Суспільному, що на початок року на зарплату педагогам не вистачало 8 мільйонів гривень, нині дефіцит скоротили до 600 тисяч. Як далі діяти, аби педагоги мали зарплату, - вирішували на спільній зустрічі.

Марія Доманська, представниця ГО «Центр ЮА» в області: «В Ківерцівській ОТГ виникла проблема утримання освітньої мережі, коли школи райрад передали об’єднаній громаді. Одна з причин – не відповідність формули Кабміну, по якій рахують субвенцію на оплату праці вчителів. Тут у громаді не вистачає грошей. Бо формула враховує сільських жителів, а Ківерці  – це місто, до якого приєдналися села.»

На території ОТГ станом на сьогодні не ліквідували і не реорганізували жодного навчального закладу, каже її голова.

Володимир Жгутов, голова Ківерцівської ОТГ: «Це стосувалося оплати праці вчителів – 5%, перехід груп продовженого дня на платну основу, зменшення сумісників тощо.»

Володимир Жгутов додав, що оптимізацію планують продовжувати надалі.

Петро Лавринюк, експерт Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування: «Інші сільські громади мають ті ж  проблеми. Що і ви, статус міста чи села впливає незначним чином, головне – наповнюваність класів демографія, тоді приймати рішення.»

Світлана Кондратюк, директорка школи села Муравище:  «Сільська школа стала заручником всієї ситуації. Картина така: треба закрити сільські школи, заповнити місто і створили міську громаду. Чому жителі села втрачають можливість навчати в себе?!»

Василь Шпирук, в.о. директора школи №4 в м. Ківерці:«Кожен вчитель збіднів на 700-1500 гривень на місяць – це за рахунок того, що інтенсивність замість 20% стала 5%.Наповнюваність класів 25 і більше, і вчителю  стає образливо, що він працює з класом 30 людей, має інтенсивність 5%, а в ОТГ є вчителі, які мають в класі 5-10 дітей і таку ж інтенсивність. Це створює соціальну напругу.»

Василь Шпирук  каже: сьогодні працює центральна бухгалтерія освітян, яка підпорядковується райраді, наступного року внесуть пропозицію дати фінансову незалежність школам. З його слів, великі заклади матимуть додаткові гроші для розвитку, малокомплектні школи будуть укрупнювати.

Леся Куліба, директорка КЗ «Центр позашкільної освіти Ківерцівської райради»: «Зараз у нас займається 605 вихованців, було 1144 учня. Зменшилося суттєво, але, дякувати Богу, що хоч і в такому об’ємі ми продовжуємо працювати.  На сьогодні працює 39 груп гуртків, було 60.»