Луцьк приймає музикантів з України та Польщі на конкурсі «Волинський кобзарик»

15:39, 26 жов. 2019
 
Луцьк приймає музикантів з України та Польщі на конкурсі «Волинський кобзарик»

Луцьк приймає 270 учасників з усієї України та Польщі на 9 Міжнародному дитячому конкурсі «Волинський кобзарик» у Палаці культури міста.

Валентина Пилипчук, ідейниця конкурсу, заслужений працівник культури: «Коли на першому було 68 учасників, то сьогодні у нас лише одна категорія сімдесят. Є бандура, торбан, ліра, старосвітська бандура, кобза Вересая, буде джаз, електробандура, буде попсова музика, класична, академічна».

Заслужена діячка мистецтв України Надія Брояко говорить- оцінюємо номери за оригінальністю: «Діти талановиті всі. Не має не талановитих дітей, просто одна дитина може себе більше відкрити в тих чи інших обставинах. І завдання членів журі виявити лідерів, які стануть маркерами для інших дітей. Щоб діти, які багато приділяють сил і часу і уваги нашому національному інструменту, щоб вони відчули, що вони є поціновувані сьогодні».

Святослав Бенесько на конкурс приїхав з Ковельського району. Хлопець грає на бандурі четвертий рік: «Коли я дивився як інші грали мені теж захотілося попробувати і в мене вдається».

Кобзар із Сум Микола Мошик - до Луцька приїздив на фестиваль «Берегиня» на початку 90-х років. Пропагує кобзарське мистецтво.

Микола Мошик, кобзар (М. Суми) : «Наше мистецтво я пропагував в окупованому Криму, будучи кобзарським волонтером. І наша місія людям сіяти насіння. Дай Боже процвітання нашому кобзарському мистецтву і більше до нього уваги, пошани, любові».

Марина Ляшенко із Харкова на конкурс привезла дві учениці: «Взагалі з Харкова з нами приїхала делегація 22 людини, 11 учнів ми привезли сюди. Цей конкурс дає нам дуже гарних лауреатів, які потім вибирають професійну мистецьку освіту».

Юлія Купчинська, конкурсантка: «Я випадково потрапила на бандуру, але настільки вона мені запала в серце, що бандура- це, напевно, найкраще, що ставалося в моєму житті».

Конкурс стартує завтра на базі Волинського педагогічного коледжу.