Волинські підприємці готуються впроваджувати касові апарати

17:04, 21 жов. 2019
 
Волинські підприємці готуються впроваджувати касові апарати

Сто тисяч гривень потрібно підприємниці Анні Хоменко з Луцька, аби встановити касові апарати на її торгових точках. Жінка розповідає, що в подальшому потрібно буде сплачувати за їх обслуговування по 2 тисячі гривень щомісяця. Анна Хоменко говорить, що зміни у її бізнесі спонукають законодавчі зміни щодо обов’язкових касових апаратів. У податковій, керівниця сектору комунікацій Олена Нікотіна каже, що з нового року пропонуватимуть замість старих касових апаратів використовувати тестове програмне забезпечення, аби чеки були електронні й можна було б користуватися планшетом чи телефоном замість додаткового обладнання. 

Луцька підприємиця Анна Хоменко розповіла: сімейний бізнес започаткував чоловік 5 років тому - разом продають кавові напої. Вона каже,  з наступного року на всі торгівельні точки доведеться встановлювати кавові апарати: «Потрібно більше налагодити цей процес, бо , як це буде за старим зразком. То буде незручно і витратно для бізнесу. От у нас багато локацій і на кожну треба касовий апарат, а це мінімум 7 тисяч. Для того, щоб планшет був, то треба інтернет. У нас є велокавярні, і там буде проблематично, потреба купувати якийсь розтер, щоб там був інтернет, треба враховувати ще технічні можливості».                       

З першого жовтня наступного року касові апарати зобов’язані мати усі підприємці спрощеної системи оподаткування другої, третьої і четвертої груп: це ювеліри, надавачі послуг, бари, кафе, - каже працівниця податкової Олена Нікотіна.  Не торкнуться зміни першої групи підприємців спрощеної системи. 

Олена Нікотіна, завідувачка сектору комунікації ГУ ДПС України у Волинській області: «Йдеться про тих, які здійснюють торгівлю на ринках із лотків – це перша група спрощеної системи. Обсяги доході в зарік не перевищують  300 тисяч гривень. Не будуть використовувати громадяни, які продають вживаний товар чи такий, який виготовляють власними силами».     

Олена Нікотіна каже, що чеки можна буде перевірити в електронній системі «Е-чеки», якщо покупця обманули з сумою чи чек не зареєстрований в податковій, то покупцю повернуть витрачену суму на товар. 

Працівник торгівлі Вадим прізвища не називає, Розповідає: має у магазині касовий апарат, після спеціальних курсів усі його колеги вміють ними користуватися: «Якщо усе коректно заповнювати, усе вести, як пише закон, то штрафи не страшні, бо коли усе коректно заповнюєш – можна працювати».     

Законодавчі зміни можуть вплинути на вартість товару, – розповів Суспільному голова громадської організації Ігор Дильов: «Для громадян – це буде подорожчання. Десь на 20% - так порахувала державна регуляторна служба. На старті треба буде 30 тисяч гривень і підприємець це закладе у вартість товару». 

На Волині, каже податківець Олена Нікотіна, у торгівельній мережі нині використовують майже 7400 реєстраторів розрахункових операцій. 

Нагадаємо, згідно з інформацією на офіційному сайті президента України гарант 17 жовтня підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг». Їх парламент ухвалив 20 вересня цього року.