Тридцять років від дня створення нині відзначає народна аматорська капела «Посвіт»

18:11, 12 жов. 2019
 
Тридцять років від дня створення нині відзначає народна аматорська капела «Посвіт»

Напередодні Дня створення Української Повстанської Армії у жовтні 1989 року заснував хоровий колектив волинянин Ростислав Кушнірук. Учасників різного віку об’єднала любов до української пісні, розповів керівник капели. Хор виконує історичні, козацькі, повстанські, патріотичні і духовні твори. В репертуарі артистів близько 200 пісень. Напередодні 30-ої річниці створення хору «Посвіт» до Палацу культури міста Луцька зійшлися його теперішні і колишні учасники, пошановувачі повстанської і патріотичної пісні. Незмінний керівник і ідейник хору Ростислав Кушнірук поділився спогадами про зародження «Посвіту».

Ростислав Кушнірук, керівник хору «Посвіт»: “Ще Народний рух не сформувався. Я побув на 1,2 засіданні і кажу: шановне товариство, то є революція.  А революція без пісні неможлива. Отак почалася наша організація «Посвіт».

Ольга Калашова у хорі 20 років. У віці двох років її з батьками і старшою сестрою виселили на Далекий схід. Повернувшись на Батьківщину жінка, каже: розраду знайшла у пісні.

Ольга Калашова, учасниця хору «Посвіт»: Цей хор мені дуже близький по духу.  Тому що ми були виселені на Далекий схід в 1951 році. Виросла я в дитячому будинку, так сталося у житті.  Знов є неспокій. Я дуже люблю цей хор. Ми - колектив, який завойовує серця людей”.Наталія Гатальська і Петро Садовський - колишні учасники хору «Посвіт». Сьогодні на 30-ий день народження хору прийшли привітати зі святом і згадати улюблені пісні.

Наталія Гатальська, колишня учасниця хору «Посвіт»:Об’єднав патріотизм.  Любов  до  народної пісні, до історичної, повстанської, патріотичної пісні.  Ми — всі патріоти і вважаємо: “дякуючи хору “Посвіт”, наші світогляди збагатилися”. “Посвіт” багато дав тим учасникам, хто там хоч кілька років побув”.

Петро Садовський, колишній учасник хору «Посвіт»: Де хор виступав, то також змінювались погляди тих людей, які дивилися і слухали нас”.