Волинська лікарня «Хоспіс» переїхала до обласної лікарні у селі Боголюби

19:04, 11 жов. 2019
 
Волинська лікарня «Хоспіс» переїхала до обласної лікарні у селі Боголюби

Підопічна Хоспісу Мирослава Атаманська – з Рожищенського району. Розповідає, чим годували на обід.

Мирослава Атаманська, перебуває в хоспісі:Сьогодні котлети, картопля, суп. Якщо так буде далі, то не треба нічого.  Тут добре, тільки далеко доїжджати людям”.

Її сусідка по палаті, лучанка Євгенія Любашевська, розповідає – переїзд пережила добре. У лікарні, каже, знаходиться 10 місяців.

Євгенія Любашевська, перебуває в хоспісі:Там не погано було, але тут дуже добре, вже облаштували все і все чисте: постіль, памперси. Доглядають по-людськи. Син один у мене у Львові, чоловік помер два тижні тому, та й так, вдома немає нікого”.Людмила П’ятачук з Червонограду після перенесених інсультів, погано ходить. Каже, коли доводиться пересуватись -  користується ходунками. В основному день жінки минає у ліжку.

Людмила П‘ятачук, перебуває в хоспісі:Мої медикаменти, дочка купує, приносить, а медсестри, як написано, лікар розписав. Там коробочка є, там написано, що на вечерю, що на обід, що на ранок, які таблеточки приймати”.

Ольга Кирилюк медсестрою у хоспісі працює 18-й рік. Каже: звикають на новому місці, приміщення до обслуговування побутових потреб пацієнтів облаштоване на 90 відсотків. Нині у лікарні – 19 хворих.

Ольга Кирилюк, палатна медична сестра:Хворі є важкі, кого треба підсунути, вже можуть бути мокрі,  той хоче попити, той просить з холодильника щось принести і отак цілий час. Дуже тяжко морально, ну і фізично, бо хворих треба мінімум три рази в день підсунути, але людина до всього звикає. Наше яке покликання? Допомагати хворим”.

Тимчасово виконувачка обов’язків директора лікарні Хоспіс Яніна Дорошенко розповіла: весь персонал перейшов працювати у це приміщення у повному складі. Хоч добиратися в Боголюби незручно, додала вона. Після переїзду розгорнули у хоспісі 26 ліжок.

Яніна Дорошенко, т.в.о. директора обласної лікарні «Хоспіс»:Палати, звісно, вужчі, ніж на Львівській.  Ліжко функціональне, велике і тумбочка і буває, що треба тумба-туалет і доступ до хворого. Весь медперсонал перейшов сюди у повному складі, ніхто не звільнився, хоча багатьом не зручно добиратися”.

Хоспіс надає перевагу онкохворим, каже Яніна Дорошенко. Нині на розгляді п’ять заяв.