Чому не працює амбулаторія в селі Зміїнець?

17:45, 9 жов. 2019
 
Чому не працює амбулаторія в селі Зміїнець?

Реконструйоване приміщення амбулаторії в селі Зміїнець Княгининівської ОТГ стоїть закритим. Ремонтні роботи, каже сільська голова Олена Твердохліб, виконані на 98% і лікарі могли б приймати пацієнтів, але нову медичну установу не здають в експлуатацію. 

Жителька села Зміїнець Оксана Колеснік веде двох доньок на прийом до лікаря. Нова відремонтована амбулаторія – на сусідній від її будинку вулиці, але вона закрита. Сьогодні жінка за медичною допомогою їде в сусіднє село. 

Оксана Колеснік, жителька села Зміїнець: «Ми зараз якраз ідемо до лікаря в Княгининок. Нам це не зручно бо далеко ми вже не можемо дочекатися, коли відкриється амбулаторія.»

В аварійному приміщенні Княгининівського ФАПу почергово три сімейні лікарі приймають пацієнтів з прилеглих сіл. Приміщення, збудоване в 50-х роках минулого століття,  давно без ремонту і не передбачене для такого навантаження, розповідає лікарка Людмила Левчук.

Людмила Левчук, сімейний лікар: «Приміщення - стіни розвалюються. Нам страшно стеля відвалюється, холодно. Тут тільки 2 кімнати опалюється. Ми навіть в светрах сидимо, трошки порушуємо. Коли нас трьох, то мої пацієнти і двох лікарів пацієнти. Ми хоч і розподіляємо їх по часу, але це контакти, це шум додатковий. Інший лікар мусить приймати навіть в кабінет щеплень.»

Нині в Княгинінівському ФАПі зруйновані при вході сходи, зі стін обсипалась штукатурка, одна тріснула і похилилась, в іншій оселилися дикі бджоли, розповіла лікарка. Усередині - холодно. Належних умов для зберігання апаратури, медичних карток і прийому громадян немає.  На ремонт установи сільська рада грошей не виділяє. До кінця цього року, розповіла Олена Твердохліб, мають намір переселити ФАП в інше приміщення. Для зменшення навантаження на стару будівлю, з першого жовтня планували відкрити нову амбулаторію в селі Зміїнець.

Олена Твердохліб, голова Княгининівської ОТГ: «Медичне обладнання, холодильники вже є, кушетки, є сумки для сімейних лікарів, все, що потрібно, але це частково. Меблі вже замовив центр первинної медико-санітарної допомоги, жалюзі вже теж замовили на 9 тисяч. все хочемо підготувати для комфортної роботи наших сімейних лікарів і звичайно жителів громади.»

Реконструювали амбулаторію у рамках спільного проекту Міністерства охорони здоров’я і Світового банку. Волинь – одна з восьми областей України, яка до нього долучилася. Проектно-кошторисну документацію почали розробляти 2015-го року. Самі роботи - 17-го. Від старої будівлі ФАПу, каже Олена Твердохліб, лишилося 2 стіни. Будівельники закладали новий фундамент, зводили стіни, перекривали дах. Збільшили приміщення втричі. Виконали внутрішні роботи. Загальна вартість об’єкту з урахуванням можливих ризиків - 4 млн 913 тисяч грн.

Олена Твердохліб, голова Княгининівської ОТГ: «На сьогодні з підрядником не проведені розрахунки згідно договору. Для введення в експлуатацію потрібно щоб розрахувалися з підрядником. Тому що потрібно отримати сертифікат готовності об’єкта. Експлуатувати об’єкт без відповідного сертифікату неможливо.»

Зі слів представниці Світового банку на Волині Оксани Гичук, на обласному рівні необхідні роботи і погодження виконані. Затримку з виплатою грошей коментує так: «Наразі в нас затримка  не визначений новий керівник проекту у міністерстві охорони здоров’я. Попередній керівник проекту звільнився. Ним була підписана остання заявка на фінансування, яка направлена була до Мінфіну ще у серпні поточного року. Зараз Мінфін чекає поки буде визначений новий керівник проекту, нова особа, яка буде підписувати фінансові документи по проекту в Україні. Поки цієї особи не визначено, Мінфін не може подати заявку на фінансування на Світовий банк. Відповідно затримка зараз тільки за цим.» - каже Оксана Гичук.