Волинянин змайстрував візок, який дозволяє людям з інвалідністю мандрувати до лісу або в гори

12:43, 30 вер. 2019
 
Волинянин змайстрував візок, який дозволяє людям з інвалідністю мандрувати до лісу або в гори

На візку – до лісу або в гори. Одноколісний транспортний засіб для людей з інвалідністю сконструював лучанин Олег Бондарук. Розробник розповів, що побачив такий спеціалізований транспорт європейського виробництва, який коштує кілька тисяч євро і вирішив сконструювати дешевший аналог. У Воротнівському заказнику однією з перших його випробувала лучанка Варвара Анашкіна.

Так виглядає візок на якому люди з інвалідністю можуть гуляти лісом, піщаним пляжем чи підійматися у гори. Візок, який ще називають «жульєткою», випробувала 28-річна лучанка Варвара Анашкіна. Каже: на природі буває рідко. Для дівчини волонтери організували прогулянку екостежками у Воротнівському лісі.

Варвара Анашкіна, лучанка: “Візок не пристосований для цього, живу з мамою сама і так виходить. Перший раз в цьому році в лісі знаходжусь. Дуже подобається, дуже файно. Дуже м’які сидіння, дуже зручно сидіти, ноги зафіксовані. Все нормально, підходить дуже гарно.”

Одна людина спереду керує маршрутом, а той, хто позаду - тримає рівновагу. «Жульєтка» зручна у користуванні, каже Дмитро Болотін. Він кілька разів спробував її в роботі.

Дмитро Болотін, випробував візок: “Дуже прохідний. Ми підіймалися і до годівниць, по пересіченій місцевості, по землі і по піску і палки якісь. Одне колесо дуже файно проходить. Звичайно, навантаження якесь є, але воно не є критичним. Я думаю, навіть підлітки могли б це робити.”

Олег Бондарук розробляв проект і виготовляв конструкцію кілька місяців.

Олег Бондарук, розробник візка: “В мене виникла ідея візок виготовити власного виробництва, щоб був і дешевший, і практичніший і легший, щоб можна було його використовувати в коротких прогулянках на 2-3 години неподалік міст, щоб більше людей з інвалідністю змогли скористатися цією можливістю.”


На подібному візку, європейського виробництва, підкорити Карпати лучанину Вітасу Гірдвілісу допомогли волинські патрульні та львівські волонтери. 1,5 кілометрову гору ПІкуй вони подолали за 3 години.

Вітас Гірдвіліс, підкорив гору Пікуй: “Тільки в Кримських був. А в Карпатах, то перший раз. Вибрався на саму гору – тоді я зрозумів, яка це велич. Як гарно збудований світ. Це як перший раз побачити море, так само вперше побачити гори. Вони безмежні здаються.”

Лучанин Олег Бондарук каже: його варіант «жульєтки» у сім разів дешевший за закордонний аналог. Якщо в Україні запустити її серійне виробництво, такі візки, розповідає, стануть доступними.

Олег Бондарук, розробник візка: “Це все залежить від масовості виробництва, тому що один візок зробити буде дорого. Вона виготовлена з алюмінію, вона легка, важить біля 20 кг. Конструкцію цю перевіряли мої товариші, ставилось завдання поламати, але їм цього не вдалося зробити. Досить міцна.”

Нині лучанин шукає тих, хто міг би профінансувати більш масове виробництво таких візків. Тоді, каже, прогулянки на природі для людей з інвалідністю стануть можливими.