Іноземні лікарі оглянули волинян, які потребують пересадки нирки

19:06, 27 вер. 2019
 
Іноземні лікарі оглянули волинян, які потребують пересадки нирки

 В Луцькій міській клінічній лікарні на базі відділення детоксикації працюватимуть  іноземні лікарі. Медики з Білорусі, Литви та Франції візьмуть участь у конференції на тему «Захворювання нирок- швидко зростаюча проблема». Вони оглянуть хворих, що потребують гемодіалізу, і прочитають лекції для лікарів.  

Тричі на тиждень  Лілія Малюкова приїжджає до Луцької міської лікарні на гемодіаліз.

Лілія Малюкова, проходить гемодіаліз: « З Луцького району, але все одно годину на дорогу витрачаємо, але жити хочемо - будемо їздити.»

 На діалізі Лілія з квітня цього року. Розповідає: чотири години жінка  проводить у лікарні, поки її кров чистить апарат «штучної» нирки.

Лілія Малюкова, проходить гемодіаліз: «Рахуйте, що ми прив’язані, не можемо нікуди поїхати, нічого лишнього не можна зробити.»

Лілія каже: сподівається на  операцію з пересадки нирки, планує її зробити в Україні, донором може стати  її батько. Трансплантації очікує і Валентина Сидорчук. Чотири роки поспіль жінка  через день на гемодіаліз приїжджає з Маневицького району. Каже: пересадку хоче здійснити в Білорусі.

Валентина Сидорчук, проходить гемодіаліз: «Вже подала документи, чекаю результат з Києва, з МОЗу. Дуже хотіла б, щоб в Україні зробили,  щоб гроші, які вивозимо в країни, лишились тут, я за те, щоб дозволили пересадку.

Щороку кількість хворих на ниркову недостатність збільшується, каже лікар Євген Федчук. Розповідає: нині гемодіалізу потребує дві сотні волинян.  Для них ця процедура безплатна, фінансується коштом державного бюджету.  

Євген Федчук, в.о. завідувача відділення детоксикації: «Для хворих з гемодіалізом або пересадка, якщо це можна зробити, або пожиттєво. Пересадка в нас би була, спеціалісти є, законів немає.»

Зі слів Євгена Федчука, пересадку нирок успішно роблять у Білорусі. З січня 2016 року луцькі медики мають можливість повчитися у білоруських колег в рамках  реалізації спільного проекту. Старша медсестра Світлана Григор’єва двічі підвищувала кваліфікацію у Брестській обласній лікарні.

Світлана Григорєва, старша медична сестра відділення детоксикації: «В нас дуже високий рівень наших апаратів, можна навіть сказати, що ми на крок вперед.»

Сьогодні - черговий етап реалізації програми  транскордонної співпраці. Досвідом з лучанами поділяться лікарі  Білорусі, Литви та Франції. 

Інга Бумбліте, лікарка (Литва): «Ми вже 4 роки дружимо з Луцьком, ми 4 роки приїздимо у вашу лікарню і бачимо хворих. Дуже добре, що ті люди, яким потрібен діаліз, отримують його. Проте непокоїть те, що діаліз — це один етап лікування, а другий — це трансплантація. Хоча у нас маленька країна у нас є 2 трансплантаційні центри і проводиться трансплантація. Тому найбільша різниця між нашими країнами, що у вас дуже мало роблять трансплантацій. Здається, що програма трансплантацій у вас зупинилась. Це не вихід із ситуації. Тим більше для молодих людей, бо вони повинні жити.»

Ліонель Ростайнінг, лікар (Франція): «У Франції і загалом у Західній Європі дуже рано виявляють захворювання нирок. А в Україні, на жаль, люди звертаються дуже пізно, відповідно захворювання нирок виявляють значно пізніше, коли вже мало чим можна допомогти хворому. Я сьогодні бачив молодого пацієнта, який чітко потребує пересадки нирки. В Україні — це велика проблема, бо потрібно активно займатися трансплантацією нирок. Тут є економічна проблема, тому що, тривалий діаліз дорожчий, ніж пересадка нирки і такі пацієнти повинні підлягати трансплантації, а не проходити діаліз.»