У Музеї волинської ікони створюють тривимірне зображення ікони Йова Кондзелевича

12:36, 26 вер. 2019
 
У Музеї волинської ікони створюють тривимірне зображення ікони Йова Кондзелевича

 У Музеї волинської ікони фотографують та сканують твори Йова Кондзелевича й майстрів його кола.  Фотограф Роман Гук розповів, роблять це, аби  створити  віртуальну модель пам’яток сакральної спадщини,  яку  можна буде побачити в мережі Інтернет. Каже: також створять тривимірну модель однієї з  ікон, аби сакральне мистецтво стало доступним незрячим відвідувачам музею. Деталі  - у сюжеті.

Роман Гук фотографує ікону Кондзелевича «Спас на веселці». Цю ікону оцифрують за допомогою 3D сканера та на основі отриманих даних створять модель для незрячих, -  каже фотограф.

Роман Гук, технічний директор проекту «YOV Kondzelevych» (м. Львів): «Оцифровуємо її методом фотограмметрії, ми робимо точну 3D  копію цієї ікони, яка в майбутньому буде видрукувана на 3D принтері, пласке зображення живопису ми переведемо в рельєф і вона буде доступна в експозиції для слабозрячих та незрячих людей. Крім живопису ми також скануємо усі сторони ікони, усі торці, люди зможуть відчути також зворотній бік, відчути на дотик усі втрати, сліди реставрації, шпуги, сліди від шашлю і сліди втручання, які з часом ця ікона зазнала.»

Ікона переведена у рельєф буде супроводжуватися тифлокоментарем для незрячих відвідувачів, - розповіла координаторка проекту Софія Ліщинська. Каже: фотографії з високою роздільною здатністю допоможуть в роботі дослідникам, мистецтвознавцям, реставраторам та студентам.

Софія Ліщинська, координаторка проекту  «YOV Kondzelevych» (м. Львів): «Вчора був випадок: на одній іконі є маленькі історії, і там була дуже малесенька змія, яку без фотоапарата ми б не змогли розгледіти. Коли ми подивилися на комп’ютері то побачили, що з чаші вилазить змія. І її ідеально видно.»

Мистецтвознавець Роман Зілінко розповів, що у Луцьку опрацювали усі 20 пам’яток  авторства Йова Кондзелевича та майстрів його кола. Загалом під час проекту було опрацьовано близько 100 творів, серед яких Богородичанський та Вощатинській іконостаси, які знаходяться у Національному музеї імені Андрея Шептицького.  Роман Зілінко показав фрагмент Вощатинського іконостасу, який нині перебуває у музеї волинської ікони.

Роман Зілінко, мистецтвознавець (м. Львів): «Іконостас Вощатинський до нас потрапив в 60-их роках. Майже повністю збережений. Оцієї ікони там не було. Одна з двох ікон пророчого ряду, якої бракувало в іконостасі. І працівники музею Волинської ікони цю ікону знайшли пізніше, ось недавно,  вона тут зберігається. В нашому проекті ми будемо давати реконструкцію іконостасу, і можемо вмістити її в ту реконструкцію.І це буде цікавий момент, бо вважалось, що втрачена, що немає тої ікони.»  

 

За результатами проекту усі нині відомі твори Йова Кондзелевича з описами мистецтвознавців будуть доступні на однойменному сайті, розповів Роман Зілінко. Виготовлені 3D макети Богородичанського іконостасу та ікони «Спас на веселці», передадуть у Музеї Волинської ікони. Проект є інклюзивним, реалізується за підтримки «Українського фонду культури», сказав Роман Зілінко.