У Луцьку вручили літературну премію імені Івана Корсака

11:43, 16 вер. 2019
 
У Луцьку вручили літературну премію імені Івана Корсака

У Луцьку вручили літературну премію імені Івана Корсака. Зі слів голови журі, літературознавця  Михайла Слабошпицького, переможця обирали серед семи творів, написаних у різних жанрах. Згідно з положенням про премію імені Івана Корсака, твір, який претендує на здобуття нагороди, має бути на українську історичну тематику, написаний українською мовою на високому художньому рівні,- розповіає літературознавець, голова журі Михайло Слабошпицький. Каже: цього року члени журі у виборі переможця були одностайні.

Михайло Слабошпицький, літературознавець, голова журі: «Прочитали члени журі, а їх у нас 10. І зійшлися на думці – абсолютно одноголосно на імені нашого номінанта, якій подарував трилогію про Кирило-Мефодіївське братство. Цей твір дуже важливий як для літератури, так і для історії. Я думаю він матиме справді вплив на читача, оскільки десь хтось щось чув, а до пуття ніхто нічого про це не знає».

Фундатор премії Віктор Корсак, сказав, що стилістика написання твору-переможця подібна до стилю пера Івана Корсака.

 Віктор Корсак, співзасновник літературної премії імені Івана Корсака: «Що до переможця! Чому саме він? – По-перше у нього виражений естетичний аспект. Його слово потужне, його слово цікаве, його слово естетичне. Але крім слова там є глибока думка, є ідея, є концепція».

Лауреатом Літературної премії імені Івана Корсака став письменник з Одеси Микола Суховецький. Над створенням трилогії, з його слів, працював три роки. Її героями стали три письменники 19 століття, учасники Кирило-Мефодіївського братства.

 Микола Суховецький, переможець Літературної премії імені Івана Корсака: «Я завжди любив читати про найбільших діячів нашої культури. Про Шевченка особливо. І коли взявся про нього писати, про 1846 рік у його життя, то зрозумів, що без його товаришів Куліша та Костомарова це не вийде, бо вони теж носії думки про Шевченка».

Літературну премію імені Івана Корсака започаткували минулого року. Вручають її у день народження українського письменника - 15 вересня. Першим лауреатом став письменник, публіцист, філософ, заслужений діяч науки і техніки України Петро Кралюк.