Новонароджена дівчинка, яку покинула 42-річна волинянка, зараз перебуває у будинку дитини у Луцьку

10:24, 16 вер. 2019
 
Новонароджена дівчинка, яку покинула 42-річна волинянка, зараз перебуває у будинку дитини у Луцьку

 Новонароджена дівчинка, яку покинула 42-річна жителька села Брани Горохівського району у лікарні, зараз перебуває у будинку дитини у Луцьку. Немовля набирає вагу і почувається добре, - розповіла Суспільному керівниця закладу Тетяна Віговська. Каже: мати новонароджену ще жодного разу не провідала. Рік тому старша дочка жінки сама попросили органі опіки позбавити матір батьківськах прав.

Маленьку Богданку тиждень доглядають працівники дитбудинку, - розповіла виконувачка обов’язків керівника закладу Тетяна Віговська. Обличчя дівчинки показувати не дозволяє. Каже, вона здорова і добре розвивається. Мама за цей час її не провідувала.

Тетяна Віговська, в.о. керівника будинку дитини: «Вона потрапила до нас за заявою матері. Дитина себе почуває добре, їсть, поправляється, вона просто дуже маленька. Ми сподіваємося, що мама вирішить свої питання і дитина повернеться в сім’ю».

 Дівчинка народилася 16 серпня. Лікар-неонатолог Галина Яремчук каже: її мати не була на обліку в жіночій консультації, а коли народжувала – була напідпитку. Немовля з’явилося на світ передчасно.

Галина Яремчук, лікар-неонатолог: «З вагою 2400 в терміні гестації 36 тижнів. Перебувала в дитячому відділенні тільки через те, що не було можливості переводити дитину на дільницю. Був такий випадок, вона покинула самовільно дитяче відділення. Не сказала персоналу нічого і з’явилася аж через добу».

Начальниця служби у справах дітей Горохівської райдержадміністрації Інна Шеремета розповіла: жінка перебуває на обліку у зв’язку зі складними життєвими обставинами. Рік тому її 17-річна донька сама попросила органи опіки забрати її з сім’ї. Тоді Світлану позбавили батьківських прав. Нині члени комісії з захисту прав дітей дали жінці шанс забезпечити умови для перебування немовляти у помешканні.

 Інна Шеремета, начальник служби у справах дітей Горохівської РДА: «Там збираються сумнівні компанії, там немає засобів особистої гігієни для дитини. Не має ні ванночки, ні ліжечка, ні особистого одягу. Не має нічого. Тобто, умов проживання в житлі не має, маленькій дитині повернутися не має куди. Вона має можливість відвідувати дитину, будемо бачити, чи вона цікавиться нею. Ну і будемо приїжджати, спостерігати, чи робиться хоча б якийсь косметичний ремонт».

Це – хата у селі Брани, де живе 42-річна породілля. Вдома Світлану ми не застали. Двері – на замку. Біля будинку – розкидане ганчір’я, подвір’я заросло зіллям. Односельчанка Оксана Павлюк каже, що лад у хаті наводити жінка не поспішає.

 Оксана Павлюк, сусідка: «Кажу, Свєта, ну що ж ти не прибираєш для дитини? Я ще маю час. Ну коли ж той час буде? В мене і самої 5-ро дітей, я не можу уявити, як це так».

 Виконувач обов’язків старости села Сергій Киричук розповів: Світлана вживає алкоголь, ніде не працює, не має ні господарства, ні городу. Живе зі співмешканцем. Каже:  дозволяти тут виховувати маленьке дитя – не можна.

 Сергій Киричук, в.о. старости с. Брани: «Хто знає, як воно могло б бути, якби не втрутились органи соцзахисту. Якби вони їй віддали тут дитину – що вона робила б з нею? Ну нема тут умов, щоб дитині жити – навіть варіантів немає, вона буде не жити, а мучитись. За рахунок чого вона буде тримати дитину? За 800 грн, які держава дає? То не вистачить їй на дитину і на себе».

 Немовля матері віддати все можуть за умови, що вона провідуватиме Богданку й наведе лад у хаті. Інна Шеремета каже, що комісія дала їй на це 2 місяці. Інакше – Світлану позбавлять батьківських прав, дівчинці знайдуть нову родину.