Близько сотні водіїв-далекобійників зібралися в пункті видачі дозволів Укртрансбезпеки області. ОНОВЛЕНО

12:18, 11 вер. 2019
 
Близько сотні водіїв-далекобійників зібралися в пункті видачі дозволів Укртрансбезпеки області. ОНОВЛЕНО

 

Близько сотні водіїв- далекобійників зібралися у пункті видачі дозволів на міжнародні перевезення  Управління трансбезпеки у Волинській області, що знаходиться у місті Ковелі. Зі слів далекобійника Олександра Ващука, водіїв не влаштовує видача дозволів на міжнародні перевезення двічі на тиждень: в середу та суботу. Нині, з його слів, видали 80 дозволів, а черга – перевищує сотню.

Перед дверима ковельського представництва Укртрансбезпеки по вулиці Варшавській з 8-ої ранку зібралось водії-далекобійники. В середину приміщення пропускають заздалегідь сформованим списком: чергу контролюють самі  далекобійники.

«Дозволи видають в суботу — 80  і в середу -50. А тут людей 150 стоїть. Це ті люди, які хочуть працювати. Якщо людина взяла кредит під відсотки в банку і не може зробити рейс — що тут говорити, як вона може повернути цей кредит! Що ми бачимо зараз: перевізники відкривають фірми в Польщі, водії їдуть працювати в Польщі. Покажіть оцих людей: якщо людина хоче привезти якийсь товар з Європи, то легше це зробити на ослах.Бо люди тут тиждень-два стоять в черзі за дозволами. Які інвестиції, коли ми не можемо справитися зі своїми проблемами», - каже водій Олександр Ващук.

«Є ж СМАП, який займається видачею тих дозволів: чому самі водії мають кожен день їздити і контролювати цей процес? Я наприклад, за 150км. із Сарн їжджу, щоб відмічатися в черзі. І кожен день мені треба їздити на перекличку, щоб записатися в чергу, чи як? Треба якось логічно підходити до цієї ситуації», - говорить водій Петро.

Приватний підприємець Віталій Пернарівський каже, що дефіцит дозволів створюють штучно: «Коли в минулому році наше Міністерство інфраструктури звернулося до них за додатковою квотою, тоді вони відповіли: яка ще може бути додаткова квота, коли у вас є ще 60 тисяч дозволів. Зробили штучний дефіцит, а й ці дозволи потім продавалися, як невикористані. Жовтень, листопад, грудень місяць всі машини стояли. Замовник не може отримати вантаж, відправник не може відправити. А це ж є валюта, надходження. Ми по всьому світу просимо кредити, а своїм людям не даємо заробити. І коли моя машина буде стояти,  іде відтік кадрів. Водії кидають роботу, коли от так постоїть три-чотири дні, він просто піде з роботи».

Начальник відділу надання адмінпослуг управління Укртрансбезпеки в області Сергій Оніщук розповів, що порядок видачі дозволів визначає профільне міністерство: «Дозволи в двосторонньому напрямку з України на Польщу видаються згідно протоколу-наказу №677-го, підписаного новим міністром інфраструктури Владиславом Круклієм, двічі на тиждень — по середах і суботах. Це людей не влаштовує, тому що кількість завантажених автомобілів значно більша і не відповідає кількості виданих дозволів. Але на даний момент такі дозволи взагалі. закінчуються в Україні.  І квота дозволів на перевезення вантажів в Європу недостатня для українських перевізників, щоб бездефіцитно робити перевезення. В напрямку Німеччини дозволи є і перевізники отримують їх спокійно. По середах і суботах буде видаватися по 80 дозволів».