Підприємці Центрального ринку в Луцьку занепокоєні майбутнім бізнесу

9:44, 11 вер. 2019
 
Підприємці Центрального ринку в Луцьку занепокоєні майбутнім бізнесу

Припинити договір оренди землі під Центральним ринком з облспоживспілкою вирішило 35 луцьких депутатів на позачерговій сесії міської ради, що відбулася 5 вересня. Йдеться про земельну ділянку площею більше як 2 гектари на вулиці Глушець, 1. Нині там торгує більше, як 1300 підприємців, розповіла нашим журналістам голова Облспоживспілки Марта Кандиба.

Підприємець Юлія Войчук більше 10-ти років торгує на Центральному ринку: «Цей кусок землі, де розташований ринок - дуже ласий шматок в місті».

«З облспоживспілкою розірвали договір. До нас ніхто не приходив з міськради, не знаємо із ким маємо працювати. Це буде, як часто ми бачимо по ТБ буває у Києві: приїдуть тракторами знесуть кіоски, людей поб"ють і все», - каже підприємець Юлія Гусак.

«Сім’ї годувати треба.  У мене син інвалід. Він на півтори тисячі не виживе. А мене в такому віці хто куди візьме», - розповіла працівниця ринку Світлана.

 5 вересня під час позачергової сесії Луцької міської ради 35 депутатів ухвалили рішення розірвати договір про оренду земельної ділянки з облспоживспілкою.

«Не дивлячись на те, що договір можна продовжити на той же термін, на який останній і був укладений, якимось дивом продовжив договір оренди з Волинською облспоживспілкою на 10 років. Ми подали апеляцію і Верховний суд ухвалив рішення продовжити договір на рік. На сьогодні ситуація така, що договір, який продовжили до 27 серпня 2019 року, закінчився. Тому рішення виключно технічне», - сказав тоді депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук.

Голова Облспоживспілки Марта Кандиба розповіла, що у судовому рішенні про закінчення договору оренди вказана інша дата: «В рішенні чітко прописано продовжити договір на 1 рік і дана угода вступає в силу з моменту державної реєстрації. Додаткова угода була зареєстрована 12.06.2019 р. відповідно термін дії  договору до 11 червня 2020-го.  Рішення Північно-Західного апеляційного господарського суду. У Верховний суд ми подали касацію, але потім в червні ми скаргу відкликали. І, рішення Верховний суд не розглядав».

За словами, Марти Кандиби, якщо  земельну ділянку на Глушець 1, що  була в користуванні облспоживспілки, передадуть КП «Луцькі ринки», то втратить міська казна.

«Віддати так, як пропонують депутати, - комунальному підприємству «Луцькі ринки», то це взагалі незаконне рішення. Від цього постраждає бюджет. Ми платимо 4,7% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Для КП «Луцькі ринки» депутати встановили ставку земельного податку в меншому розмірі», - говорить Марта Кандиба.

Більше, як двома гектарами землі на Глушець 1 опікується комунальне підприємство «Луцькі ринки», - розповів директор Ігор Корольчук.

«Я ж не вирішую за міську владу. Приймуть рішення нам передати, то будемо там працювати», - каже Ігор Корольчук.

На земельній ділянці, що на Глушець, 1 лишилося майно облспоживспілки, каже її керівниця Марта Кандиба: «По усій земельній ділянці є 13 наших об’єктів. Не один павільйон є нашою власністю. А право власності ми оформили ще 2013-го року. З підприємцями, які здійснюють торгівельну діяльність на ринку з металевих конструкцій, майже 1300 діючих договорів оренди.

«Земля є комунальна. Там є об’єкти нерухомого майна, на які оформлене право власності. Ті об’єкти, можливо, будемо викупляти», - перший заступник Луцького міського голови  Григорій Недопад.

«Засоби є, потрібно перенести звідти ринок», - каже депутат Луцької міської ради Сергій Була.

Підприємниця Тетяна Біскуб говорить, що більшість її колег непокоїть можливість лишитися без роботи: «Ми повинні подивитися які будуть подальші шляхи. Як буде після розірвання договору. Що буде далі? Чи відстоїть свої права Облспоживспілка? Чи міська рада буде щось пропонувати і куди будуть передаватися ці ділянки?»

«Половина ринку з вищою освітою. Ми прийшли заробляти гроші. Закриють ринок, то усі виїдуть на Польщу. Тут не залишимося», - розповідає підприємець Юлія Гусак.