У Локачинській лікарні закрили 2 відділення

17:10, 3 вер. 2019
 
У Локачинській лікарні закрили 2 відділення

У Локачинській районній лікарні на місяць закрили два відділення через брак працівників. Одне з них дитяче інфекційне. В кожному з відділень працює по одному лікарю і вони з початку вересня у відпустках.

Подружжя Пельців привезло до лікаря 4-місячного малюка. Батько Святослав розповідає: провести огляд – нікому.

Святослав Пельц, мешканець смт. Локачі: «На дитячому відділенні нема, в відпустці до 2 жовтня.Треба їхати до іншого лікаря. В Луцьк, напевно, поїдемо»

У педіатричному відділенні Локачинської ЦРЛ нині порожньо. Єдиний лікар – у відпустці, решта персоналу – переведена до інших відділень. Таке рішення прийняли у медичному закладі, каже заступник головного лікаря Павло Городнюк.

Павло Городнюк, заступник головного лікаря Локачинської ЦРЛ: «В нас один педіатр і один інфекціоніст. Люди мають у відпустку йти якось. Відповідно, замінити їх немає ким. Відповідно, відділення закриваються.»

Зі слів медика, така ситуація – через відсутність кваліфікованих лікарів, випускники медичних вишів працювати у ЦРЛ не хочуть.

Павло Городнюк, заступник головного лікаря Локачинської ЦРЛ: « Вони зараз дуже масово вчать мови і їдуть до Польщі, Чехії, а з 2020 року перспективи є в Німеччину. 3500 якщо молодий лікар приходить, 3500 заробітна плата. Хоча в нас є і житло лікарям, якщо приходять вони – не хочуть, хочуть в міста або за кордон.»

Протягом місяця, доки не працюватимуть інфекційне та дитяче відділення у Локачинській лікарні, пацієнтів медики швидкої возитимуть до інших районів.

Володимир Романюк, фельдшер швидкої: «Відправляємо в ближні райони – Горохівський, Володимир-Волинський, Іваничівський і в Луцьк в інфекційну лікарню. Це звернення головного лікаря ЦРЛ .»

Протягом дня лікар-педіатр Локачинської поліклініки Микола Шульга прийняв півсотні дітей. Каже, закриття відділення у лікарні не підтримує, хоч і працювати там – нікому.

Микола Шульга, лікар-педіатр: «7 років працював у дитячому відділенні, зав відділення. Потрібне відділення, чого ж ні, в першу чергу дитяче відділення в нас 4500 дітей в районі. Збільшується народжуваність. Я підстраховував, періодично підстраховував ті роки. А тут я один залишився, лікарі у відпустці, з іншого кабінету – на курсах. То буде забагато для мене туди-сюди.»

 

Це – перший випадок на Волині, коли закривають відділення лікарні через відсутність лікарів, - каже начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Ігор Ващенюк, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації: «Люди тут не постраждають, на сьогоднішній день децентралізаційні процеси – це функції повністю місцевого самоврядування, обов’язкове відпрацювання випускниками медичних закладів скасоване і розподіли медичних працівників скасовані. На сьогодні якщо громада має що запропонувати – це соціальні пакети, житло, то вона знаходить спеціалістів і люди їдуть. Якщо умови не створюються – то фахівець не поїде.»

За ці дні, розповів фельдшер Володимир Романюк, пацієнтів із Локачинського району до інших лікарень не госпіталізовували.