Громадська панахида за загиблими в Ілловайську

15:23, 29 сер. 2019
 
Громадська панахида за загиблими в Ілловайську

З нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули у боях та під час виходу з Іловайська у Луцьку на Театральному майдані відбулася громадська панахида, хвилина мовчання та покладання квітів до фотостенду Героїв. Цього року цю дату, а саме 29 серпня, вперше офіційно відзначають.

Нагадаємо, 5 років тому наприкінці серпня сили АТО потрапили в оточення. Російські війська - обстріляли зелений коридор, яким, за домовленістю, - мали виходити наші бійці. За даними військової прокуратури - тоді загинуло 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон.

Олександр Ярошик, учасник бойових дій: «Сьогодні День пам’яті за моїми побратимами. Я мушу бути тут, це свята справа.»

Ігор Семенюк, учасник бойових дій: «Боляче говорити. Я хочу так як всі – вшанувати пам’ять наших хлопчиків, які не повернулися з боїв, яких немає з нами.»

29 серпня –День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни в Україні на офіційному рівні відзначається вперше, розповіла ведуча заходу Оксана Єфіменко. Цю дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський. 

Оксана Єфіменко, ведуча заходу: «29 серпня 2014 року в Іловайську на Донеччині опинилися кілька тисяч українських військових, як із частин Збройний сил України так і добровольчих батальйонів. Саме тоді Україна втратила найбільшу кількість захисників.»

Анастасія та Андрій Єлізар’єви разом із мамою часто приносять квіти до фотостенду Героїв. Їх тато Руслан Єлізар’єв загинув на Донеччині у листопаді 2015 року під час несення служби. 

Анастасія Єлізар’єва, донька загиблого: «Ми любимо свого тата. Він у нас на стенді. Він віддав своє життя за нашу країну. Щоб ми жили в мирі!»