3 22 серпня власників "євроблях" штрафуватимуть

16:08, 20 сер. 2019
 
3 22 серпня власників

  З 22 серпня, четверга, в Україні повинні вступити у законну силу нові штрафи за перевищення терміну перебування нерозмитнених автівок на території нашої країни. Згідно із чинним законодавством і  внесенням змін до Кодексу України про адмінправопорушення, власників автівок на єврономерах будуть притягувати до відповідальності, штрафи зростуть. Про це розповіла кореспондентам Суспільного речниця Волинської митниці Валентина Черниш. 

Лучанка Тетяна Байкевич разом із чоловіком вирішили зареєструвати свій транспортний засіб до початку вступу у законну силу нових штрафів. Жінка розповідає: купили автівку за кордоном за 4 тисячі євро, ще 3 тисячі віддали за те, щоб її сюди привезти і розмитнити.  

Тетяна Байкевич, реєструє автомобіль, завезений з-за кордону: «Власне, що на нормальних номерах, щоб не їздити на отих “бляхах”, як колись говорили. Автомобіль ми купили в Естонії, чоловік пригнав. Вирішили зараз поставити на реєстрацію. До того часу не було, бо постійно робота. Я рахую, що нормально все зробили протягом двох тижнів.

У Регіональному сервісному центрі МВС Волині щодня обслуговують близько сотні людей. Ажіотажу немає, структура працює у звичному режимі — розповів адміністратор Олександр Шевчук.

Олександр Шевчук, адміністратор ТСЦ 0741: «З грудня 2018 року ми працювали в активному режимі, був високий ажіотаж, був дуже великий наплив людей по березень. Станом на сьогодні ажіотажу не має, працюємо у звичному режимі

Юлія Матящук, речниця Регіонального сервісного центру МВС Волині розповіла про кількість ввезених автомобілів на єврономерах на Волинь з кінця минулого року і країни їх походження.

Юлія Матящук, головний спеціаліст Регіонального сервісного центру МВС Волині: «Це країни Європи, переважно Німеччина, Польща та країни Прибалтики. Починаючи з 25 листопада 2018 року Сервісними центрами МВС у Волинській області було зареєстровано 28 тисяч 601 транспортний засіб, ввезений за кордону.  Щодо Сервісного центру 0741, що розташований у  селі Струмівка, то це кількість 13 тисяч 672 ТЗ, ввезених за кордону.»

Митні органи і патрульні поліцейські зобов’язані складати адмінпротоколи про порушення правил перебування автівок на іноземній реєстрації на митній території України — каже речниця Волинської митниці Валентина Черниш. Детально розповідає про зміни до закону, які вступлять у дію 22 серпня.

Валентина Черниш, речниця Волинської митниці: «Національна поліція почне виявлення фактів неправомірного керування автомобілів з іноземною реєстрацією на дорогах внутрішнього користування. Наші поліцейські будуть виявляти ті автомобілі щодо яких порушені строки тимчасового ввезення або транзиту. Також будуть виявляти факти людьми, які ввозили в Україну, іншим особам, права спорядження користування або володіння цими автомобілями.  Також будуть виявляти факти неправомірного розкомплектування автомобілів, які були ввезені в режимах транзиту або тимчасового ввезення. Використання цих автомобілів для цілей підприємницької діяльності. Це завдання поліції. Кожного разу, коли вони будуть складати такий акт, вони складатимуть протокол про порушення відповідно до адміністративного кодексу України і зобов’язані письмово повідомляти про виявлення такого факту митні органи. Митні органи під час перетину державного кордону або від поліції  отримають повідомлення про виявлення якогось правопорушення громадянином, який не ввозив авто на іноземній реєстрації, будуть свої застосовувати санкції.»

Валентина Черниш каже: ці санкції зростуть. Із 22 серпня за втрату автомобіля з іноземною реєстрацією або його відтермінування більш як на 30 діб, штраф становитиме 170 тисяч гривень.

Як діятиме патрульна поліція, чи зупинятиме такі автівки, чи матиме право на перевірку документів і законність перебування транспортного засобу в Україні, речниця патрульних Ольга Бузулук пообіцяла прокоментувати 22 серпня.