На Волині вирощують кавуни

19:45, 19 сер. 2019
 
На Волині вирощують кавуни

   Зміна клімату та робота селекціонерів дозволяють на Волині вирощувати культури, які 20-30 років тому не давали врожаїв. Це показує одноосібник Василь Сидорук. На двох гектарах землі цієї весни  він посадив кавуни. Зараз збирає цю баштанну культуру і реалізовує на ринках області.

Посеред полів Ковельського району два гектари землі Василь Сидорук відвів під кавуни.   

Василь Сидорук, вирощує кавуни: «Це мала бути картопля, була внесена органіка, міг посіяти зерно, але я вирішив щось нове."

Навесні,  каже аграрій,  посадив десять тисяч насінин.  

Василь Сидорук, вирощує кавуни: «Перш була побудова теплиця, насіння в касетах, потім тритижневу розсаду  посадили під плівкою, капельна стрічка, потім дирки робилися і висаджувалася касетна розсада.»

Кавун - культура, що традиційно вирощується у південних областях України, розповідає Василь Сидорук. Ця рослина любить вчасний полив і теплу погоду.  Але є секрети, якими з волинянином ділилися херсонські колеги.  

Василь Сидорук, вирощує кавуни: "Кавун любить тінь, щоб не було опіків. Були люди, які на Херсонщині на баштанах, то кажуть: це мало зілля, треба більше.»

Вирощує кавуни Василь Сидорук в таких обсягах вперше. Каже: доглядає за рослинами сам.

Василь Сидорук, вирощує кавуни: «З  рослиною потрібно розмовляти, щоб знати, що вона хоче, що не хватає, я можу подивитися на листки і хоч не агроном, а вже знаю, що потрібно, азот чи полив.»

Кавуни чоловік збуває на ринках і у магазинах, за ними мешканці сусідніх сіл приїжджають на баштан.

Юрій Літот: «Я вже третій раз беру кавуни, смачні, скажу, ще кращі за херсонські.Стиглий, від сонця і будем пробувати. Ваги майже 16 кілограм.»

Волинські аграрії все частіше вирощують рослини, екзотичні для нашого регіону, каже фахівець агропромислового департаменту Олександр Книш.  Цьому сприяють зміна  клімату і селекція.   


Олександр Книш, начальник відділу департаменту АПР облдержадміністрації: «Якщо говорити про сільськогосподарські підприємства, першою було кукурудза на зерно. Наступною була соя і соняшник. Одноосібники вирощують кавуни, дині. Персики, нектарини на присадибних ділянках вирощують ківі, бачив дерево, яке наступного року буде давати плоди.» 

Василь Сидорук, вирощує кавуни: «Спасіння було, що не виросте, я доказав, я виростив кавун не гірше херсонського.»

Наступного року Василь Сидорук  планує вирощувати кавуни. Каже, що  додасть декілька нових сортів і збільшить площу, відведену під цю рослину.