Сонячні панелі для Ківерцівської лікарні

17:57, 19 сер. 2019
 
Сонячні панелі для Ківерцівської лікарні

   На баланс Ківерцівського територіального медичного об’єднання передали сонячні панелі. Їх встановили тиждень тому на даху установи. Мережева електростанція у сонячний день повністю забезпечує лікарню електрикою, розповів генеральний директор Ківерцівського територіального медичного об’єднання Михайло Слижук.

Сонячні панелі забезпечують електроенергією усі приміщення районного територіального медоб’єднання у Ківерцях. 32 панелі встановили на даху одного з корпусів лікарні. У лабораторії закладу біолог Ліна Голькевич працює із біохімічним аналізатором, який живиться від сонячних панелей.

Ліна Голькевич, біолог лабораторії Ківерцівського територіального медичного об’єднання : «На ньому проводяться усі біохімічні методи дослідження: ниркові проби, печінкові, холестерин, серцеві.»

Фельдшер-лаборант Галина Демчук на цьому пристрої робить у середньому 20 аналізів за день. Інколи буває і до 60, каже жінка.

Галина Демчук, фельдшер-лаборант Ківерцівського територіального медичного об’єднання : «Визначаємо ми на «Соларі»  глюкозу.»

У сонячний день потужність батарей на добу - 10 кіловат, розповів  інженер з технічних питань Ківерцівського територіального медичного об’єднання Олександр Циц.

Олександр Циц, інженер з технічних питань Ківерцівського територіального медичного об’єднання : « Ми так і використовуємо у робочий день до 15-ої години стільки енергії використовуємо. Це на нашу поліклініку, на стаціонар, ми повністю, нам вистачає цієї енергії, що за сонячний день увійде у нашу систему.»

У похмуру погоду сонячні батареї дають 2-3 кіловати енергії, розповів інженер з технічних питань Ківерцівського районного територіального медичного об’єднання Олександр Циц. Ківерцівська районна лікарня розрахована на 295 пацієнтів. Нині у акушерсько-гінекологічному відділенні лікується 20 людей, розповіла  його завідувачка Людмила Тимощук.

Людмила Тимощук, завідувачка відділення Ківерцівського територіального медичного об’єднання : « Це буде економія, яка дасть змогу закупити чи апаратури, чи медикаменти для пацієнтів. Це досить позитивно.»

Генеральний директор Ківерцівського територіального медичного об’єднання Михайло Слижук підписав договір про співпрацю і про правила експлуатації сонячних панелей із благодійниками, які сприяли встановленню  мережевої електростанції. 

Михайло Слижук, генеральний директор Ківерцівського територіального медичного обєднання: «Проектна вартість робіт становить 240 тисяч гривень. Це не наші кошти, а гроші проекту. За рік у нас буде економії 250 -300 тисяч гривень за рік. Багато буде залежати від небесної канцелярії: що більше сонця буде, то буде більша енерговіддача. Електроенергія дорожчає із кожним роком. Якщо на початку року вона коштувала 2 грн. 93 копійки, то з травня вона коштує 3 грн. 43 коп.»

Михайло Слижук каже: фірма, що встановила панелі усуватиме у подальшому усі неполадки.