Через низький урожай на Волині подорожчала картопля

18:58, 16 сер. 2019
 
Через низький урожай на Волині подорожчала картопля

Через низький урожай на Волині подорожчала картопля, розповів Суспільному сільгоспвиробник Роман Самарчук. Кілограм бульби  на ринках сьогодні вартує більше десяти гривень. Закупівельна ціна – вісім.

Цього року урожай картоплі не тішить, каже Володимир Марцинюк із села Усичі. Бульбу він вирощує на 25 сотках. Частину використовує для потреб родини, решту – продає.  

Володимир Марцинюк, вирощує картоплю: «Як була дешева, по гривні, то родила, а як цього року  ціна підскочила, продати не буде що, бо більше половини зелена».

Зі слів одноосібника, нині на ринку за кілограм картоплі просять 12-13 гривень. У селі Річиця Ратнівського  району  закупівельники дають за кілограм  трохи менше, розповідає  Роман Самарчук.

Роман Самарчук, вирощує картоплю: «Ціна радує, якщо торік в цю пору починали з 2 гривні. Сьогодні в нас закупляють за 8».

Картопля на Волині цієї осені вродила гірше, як торік, каже фахівець Волинської дослідної станції Інституту картоплярства Алла Соколова. Пояснює це декількома факторами.  

Алла Соколова, завідувачка відділу Волинської  державної сільськогосподарської дослідної станції: «Перш за все, природно- кліматичні умови, сортозаміна, люди вирощують один сорт 5-6 років, бояться змінювати сорти».

На полі фермерського господарства Володимира Шегидина сьогодні демонстрували, як правильно вирощувати картоплю.  У власника свій рецепт, як збільшити її врожайність.

Більше семи десятків сортів картоплі на 10 гектарах землі вирощують у господарстві. Продають її як насіннєву. Володимир Шегидин каже: зміна клімату вимагає нових сортів цієї рослини.

Володимир Шегидин, керівник фермерського господарства: «Переходимо на сорти посухостійкі, бо тут на Волині є такі періоди, стійкі до хвороб і стресостійкі, паралельно зменшуємо технологіями».

Волинські сільгоспвиробники забезпечують бульбою не лише область, продають її  і за кордон, розповідає керівник профільного департаменту Юрій Горбенко.  Каже: на зиму цього врожаю буде достатньо.

Юрій Горбенко, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації: «Садять в межах 70 тисяч га, населення - для своїх потреб, юридичні особи- фермери в межах до півтисячі. Характерна особливість і не тільки для картоплі - курс на органічне вирощування, покупець хоче бачити чистий продукт».

Збільшувати площі, відведені під картоплю, сільгоспвиробники наразі наміру не мають, каже Юрій Горбенко. Зі слів Романа Самарчука,  десять останніх років вирощувати картоплю було нерентабельно.

Роман Самарчук, вирощує картоплю: «Зараз всі потихеньку уходять від цього бізнесу, от цього року багато хто: ах, чого не посадив, бо торік думали: копати- не копати, по 2 гривні смішна ціна була, а 8- то хороша».