На Волині презентували проект “Поліцейський офіцер громади”

17:46, 14 сер. 2019
 
На Волині презентували проект “Поліцейський офіцер громади”

37 волинських громад взяло участь у проект “Поліцейський офіцер громади”, який нині презентували у Луцьку,— розповів тимчасово виконувач обов’язків керівника Нацполіції Волині Сергій Козак. Волинь — шоста серед інших областей, де поліція разом з громадою впроваджують цей проект.

Електронне анкетування на посаду поліцейського офіцера громади розпочалося нині. В конкурсі можуть брати участь цивільні особи до 35 років. Упродовж місяця потенційних кандидатів тестуватимуть за участю представників громад. Відібрані учасники пройдуть поліграф і два з половиною місяці навчатимуться. Про це під час презентації проекту розповів заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич.

Олександр Фацевич, заступник Голови Нацполіції: «В основному це будуть практичні навчання. Ключі від поліцейської станції і ключі від транспортного засобу, який закупить Нацполіція отримали і пішли на службу. Ми надали повноваження в тому числі і за дотриманням правил дорожнього руху. Поліцейський зможе складати і адміністративні матеріали. В тому числі ми надаємо повноваження ювенальної превенції. Дуже багато практичних питань є  в плані взаємодії з громадою». 

Роботу офіцери громади розпочнуть у другій половині січня наступного року. Олександр Фацевич каже: зарплата  поліцейського офіцера громади становитиме від 13 тисяч гривень. Вперше  проект “Поліцейський офіцер громади” започаткували у Дніпропетровській області.

Олег Подтергер, Поліцейський офіцер громади (Дніпропетровщина): «Цей поліцейський пройде такий вишкіл за ці 4-2 місяці, що може надавати послуги у будь-якій сфері. З будь-яких питань ви зможете до нього звернутися. Це будуть питання не лише поліції, але й побуту. Цей поліцейський зможе і захоче зробити для Вас все. Це буде найкращий поліцейський на території вашої громади».

 Голова Ківерцівської ОТГ Володимир Жгутов каже, що надає два приміщення для роботи поліцейських офіцерів громади.

Володимир Жгутов, голова Ківерцівської ОТГ: «Враховуючи те, що Ківерцівська ОТГ має 18,5 тисяч населення. У нас 10 населених пунктів і місто Ківерці. Однозначно по тих нормах, що є, нам потрібно 3 чоловіка для обслуговування всієї території».

Сергій Козак, т.в.о. начальника ГУ НП в області: «Поліцейський офіцер громади — це звичайний поліцейський, який оцінивши обстановку і ситуацію в громаді спільно з керівником ОТГ самостійно приймає для себе рішення, де він сьогодні більш потрібний. Сам раз в квартал буде самостійно звітувати перед громадою. Основним критерієм є рівень довіри населення».

Свого «шерифа»  чекають в Зимнівській громаді, - розповів голова сільради В’ячеслав Католик. Для цього підготували приміщення.  Це - колишня будівля сільради, розташована на вулиці Монастирська, 27. Воно має 5 кімнат: в одній опорний пункт поліції, іншу передали АТОвцям під громадську організацію, в третій кімнаті архів, дві пустують, - говорить голова сільради. 

В’ячеслав Католик, голова Зимнівської сільради: «Сьогодні тут є опорний пункт поліції, поліцейська станція, де правоохоронці можуть приїхати й надати послугам з безпеки наших жителів, можуть роздрукувати документи, є вільний доступ до інтренету, щоб надати послуги нашим місцевим і якісно працювати. Беручи до уваги, що таких опорних пунктів поліції тільки два на район, є постійні звернення. Почувши, що сьогодні стартує проект «Дільничний інспектор громади», то ми прийняли рішення взяти в ньому участь і передати приміщення для дільничного інспектора. Якщо дільничний захоче тут жити, то є можливість забезпечити його 2-3 кімнатами для того, щоб міг тут жити і був нашим місцевим «шерифом».

Андрій Грицюк, старший дільничний офіцер поліції Володимир-Волинського відділу поліції:  «Зараз наша робота залежить усе від показників. З нас вимагають показники, робимо роботу, яку ми не маємо робити. Охорона громадського порядку, злочини вимагають, не по своїй території за якою ми закріплені.  А якщо я піду поліцейським громади, то я дійсно буду виконувати те, що вимагатиме громада. Буду мати власний транспорт, яким я зараз не забезпечений. Хотів би Зимнівську або Зарічанську Володимир-Волинського району. А чому так? Знаю, що там найменша криміногенна ситуація».

У громаді майже 9 тисяч жителів. Найчастіше тут відбуваються крадіжки, варять самогон, з’ясовують стосунки у родинах, каже голова сільради. У Володимир-Волинському районі запланували впровадити «поліцейських офіцерів» у чотирьох громадах, - розповів заступник начальника місцевого  відділу поліції Олександр Демчук. Вони будуть реагувати на надзвичайні події цілодобово. Кількість поліцейських буде залежати саме від населення громади — сказав заступник Голови Нацполіції Олександр Фацевич.