У Луцьку демонтують незаконно встановлені паркани

17:21, 13 сер. 2019
 
У Луцьку демонтують незаконно встановлені паркани

Працівники муніципальної варти розпочали демонтаж незаконно встановлених споруд та конструкцій в Луцьку за 15 адресами. Таке рішення ухвалили члени виконавчого комітету міста на початку серпня. Як розповів заступник керівника департаменту муніципальної варти Роман Кулик, сьогодні демонтували окремі споруди на вулицях Чорновола та Липинського.

Працівники муніципальної варти міста та підрядної організації зносять паркан і прибирають сміття. За словами заступник директора департаменту муніципальної варти Романа Кулика, власників на цей об’єкт не має, тому про демонтаж нікого не повідомляли.

Роман Кулик, заступник директора департаменту муніципальної варти Луцька: «Земля була в оренді, але оренда закінчилася ще в 2017 році, не поновлена, а власника немає. Тому проводимо демонтаж цієї огорожі. Також можемо бачити, що сама територія вже досить у занедбаному стані. Є сміття, самосів, зілля, тому також будуть проводитись заходи по відношенню цієї ділянки».

Антон Демчук, юрист: «Демонтаж без власників є порушенням, оскільки особа повинна ознайомитися з приписом про демонтаж даного об’єкту, повинно надатися їй час про добровільного виконання даного припису. І вже після того, як це не було виконано, то ми можемо говорити про примусовий демонтаж муніципальною вартою».

Анна Соловей, лучанка: «Недобре і ввечері ходити тут. Я вважаю, що тут потрібно навести порядок. Підтримую, бо діточки гуляють і в садочок люди йдуть, в магазин, то не зручно тут. Виглядає негарно. Казали, що будинок мали якийсь будувати».

Тетяна, лучанка: «Якщо воно не потрібне, то добре, що забирають. Особливо, коли ні пожежна, ні швидка не може проїхати, то, звісно, це дуже добре».

Огорожу завезуть на штрафмайданчик, де вона зберігатиметься до 15 днів — розповів заступник директора департаменту муніципальної варти Роман Кулик. З його слів, якщо з’явиться власник, то він зможе її забрати. Якщо ж ні, то її здадуть на металобрухт, гроші за її реалізацію надійдуть у міський бюджет. Те майно, що не становить жодної цінності, вивозять на сміттєзвалище. Юрист Антон Демчук підтверджує: на будь-яке майно повинні бути правовстановлюючі документи у громадян. Додає — кожен може відстоювати своє право у суді.

Антон Демчук, юрист: «Особа може звернутися до суду про зупинення демонтажу даного об’єкту і щоб суд вирішив чи дійсно даний об’єкт встановлений незаконно або підтвердити законність встановлення даного об’єкта. Тобто такий один із механізмів ми повинні використовувати».

Антон Демчук каже, що якщо держава не використає демократичні способи регулювання даних відносин, вона отримає скарги до Європейського суду з прав людини за порушення фундаментального права власності. В Луцьку такі справи уже є.