На Волині помолотили 95-ть відсотків зернових, ячменю, ріпаку та гороху

18:25, 12 сер. 2019
 
На Волині помолотили 95-ть відсотків зернових, ячменю, ріпаку та гороху

В області зібрано 95-ть відсотків ранніх зернових культур і завершені жнива озимого ячменю, ріпаку та гороху. Про це кореспондентам Суспільного  розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Волині Юрій Горбенко. Каже: лишилося тільки населення, де зернові культури збирають пізніше.

Критий тік, що у селі Романів Луцького району. Директор сільгоспгосподарства Василь Назарчук каже: нині тут зберігається 100-тисяч тонн озимої пшениці.

Василь Назарчук, директор сільгоспгосподарства:  «У нас було посіяно пшениці 530 га, ріпаку 270, горох, овес. Все зібране і доведене до толку. Чекає тільки ціни. Якщо порівняти з минулим роком, то того року ми зібрали ячмінь, а потім три неділі стояли бо були затяжні дощі. Ми пшеницю молотили майже чорною».

Василь Назарук розповідає, після збирання зернових - скиртують солому.  Починають готувати площі під урожай наступного року. Нині на полі працює два трактори, які розпушують землю, аби сіяти озимий ріпак. Тракторист Валерій Хорошавін каже: за день обробляє 20-ть гектарів землі.

Більше 40-ка років за трактором Олександр Козак. Чоловік каже: щодня робочий день розпочинається о восьмій ранку. 

Олександр Козак, тракторист: «За день я розпушую до 25 га. Після дощу було важко бо ґрунт був твердий, то було важко ходити».

Головний агроном господарства Валентин Середа показує насіння озимого ріпаку. Каже: засіяти планують 270-т гектарів поля.

Валентин Середа, агроном: «За світловий день сіємо 60-65 гектарів. Насіння оброблене полуцитами, це проти хвороби. В даному мішку півтора мільйонами насінин це сіється на гектар 500 тисяч, це 3 га».

Директор Департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко розповів, найбільше посіяли  озимої пшениці, майже170-т тисяч гектарів. Каже: цього року врожайність дещо нижча, як торік.

Юрій Горбенко, директор Департаменту агропромислового розвитку Волині: «Пшениця озима дала 5 ц з га в окремих господарів навіть в цьому році і 60-80 ц. Зрештою зернові зібрані, якість хороша. Трохи погодні умови вплинули, що зерно дещо щупле. Насіння треба відбирати досить ретельно, для того щоб було наповнене і хороша була продуктивність схожість зерна».

Якщо погода сприятиме, озимий ріпак планують посіяти до кінця цього тижня, - каже Василь Назарчук.