Лучани проти будівництва багатоповерхівки у приватному секторі

19:36, 7 сер. 2019
 
Лучани проти будівництва багатоповерхівки у приватному секторі

Мешканці вулиці  Степана Кривенького  у Луцьку протестують проти забудови їхнього мікрорайону.  Як розповів журналістам Суспільного місцевий мешканець Ігор Оксенчук, приватний забудовник має намір побудувати серед індивідуальних будинків три багатоповерхівки.

Ігор Оксенчук показує ділянку на вулиці Степана Кривенького, поблизу Омелянівських ставків у Луцьку. Каже: посеред приватних малоповерхівок забудовник планує звести «висотки». Будувати хоче на приватній землі.   

Ігор Оксенчук, проти будівництва багатоповерхівок: «Ми зібрали біля 200 підписів і весь наш мікрорайон категорично проти даного будівництва».


Про те, що мікрорайон  планують забудовувати, місцеві мешканці не знали, аж поки питання не почали розглядати на засіданнях комісій міської ради, каже Олександр Кравчук.  

Олександр Кравчук, проти будівництва багатоповерхівок: «Коли ти будуєшся, ти повинен мати дозвіл від усіх сусідів, я, коли будувався, ходив з документами, сусіди підписували, що вони не проти, щоб я будувався, тут в даному випадку протягується через міськраду з порушеннями».

Жанна Старомінська, проти будівництва багатоповерхівок: «Категорично проти цього всього, будинок наш в 46 році побудувався, якщо зараз будуть сваї бити, піде транспорт великогабаритний, то всі будинки і все трісне, нам не буде де жити».


Навпроти ділянки, де хочуть будувати багатоповерхівки, оселилася родина переселенців з Донецька.

Світлана Скрипніченко, проти будівництва багатоповерхівок: «Тут як почнуться роботи, хата ляже, вона дерев’яна, нам ніде жити, так як ми переселенці, в нас зять - учасник АТО, він в черзі тисяча якийсь там, знаєте, як в нас черги йдуть, ніхто нічого не получає».

В районі вулиць Берестової, Попової та водоохоронної зони річки Омелянівки забудовник має намір побудувати три багатоповерхових будинки. Два з них - на землях, що нині  орендує приватне товариство «Ремторгпостач».

Зі слів власника підприємства Петра Мельничука, усі будівлі на орендованій ділянці – у приватній власності. За чверть століття підприємець збудував тут декілька приміщень. Каже: на це є дозволи міськради.  Оренда 50 соток землі завершується через 4 з половиною роки.

Петро Мельничук, власник ТзОВ: «Приходить від забудовника якийсь хлопчина, який пропонував: ми дамо ділянку, гроші, щоб оступилися, переїдете, але той хлопчик не орієнтується, що треба великі гроші, щоб бізнес перенести, хочу викупити ділянку».

Керівник профільного управління Веніамін Туз каже: орендар має першочергове право на купівлю цієї землі. Цим він наразі не скористався. А власник сусідньої ділянки готовий побудувати тут три п’ятиповерхових котеджі, для цього ініціював розробку детального плану території.

Веніамін Туз, начальник управління містобудування та архітектури Луцької міської ради: «Були громадські обговорення, план попадав в сесійну залу, розглядали депутатські комісії  СТИК 01.06-01. 20 з наступної сесії це питання зняте, оскільки згоди не знайдено, це обов’язкова умова цього діла».

Юрій Куць, представник забудовника: «Ми не відмовляємося від своїх намірів у законний спосіб користуватися ділянкою, на сусідні не претендуємо, будемо переробляти детальний план тільки на свою ділянку СТИК 00. 38 зараз вона під промислове виробництво, будемо міняти під багатоквартирну забудову , плануємо збудувати будинок 5-6 поверхів».

Олександр Кравчук, проти будівництва багатоповерхівок:

«Бачте, яке тут тихе місце і ми за те, щоб  цій частині надали статус природного заказника, тоді збережуться і птахи, і риби…».


Олександр Кравчук каже: люди налаштовані рішуче і хочуть захистити  свій мікрорайон від забудови. І додає: лист з  проханням  розібратися у цій справі надіслали Президенту та керівникам правоохоронних органів держави.