На шахті «Бужанська» загинув машиніст електровоза

19:36, 29 лип. 2019
 
На шахті «Бужанська» загинув машиніст електровоза

На нововолинській шахті загинув 48-річний гірник. Це трапилося напередодні увечері на шахті «Бужанська», загинув машиніст електровоза. Про це кореспондентам Суспільного телефоном розповів директор вугледобувного підприємства Анатолій Фролов. За його словами, трагедія сталася на одній із дільниць в третю зміну.

Біля головного входу на шахту «Бужанська» жалобний приспущений прапор із чорною стрічкою.

Вчора о 21:05 за годину після початку третьої зміни гірничий майстер повідомив диспетчеру, що водій електровоза Леонід Шевчук травмував голову і загинув. Першими на місце події прибули чергові воєнізованого гірничорятувального загону. З ними був лікар, який констатував смерть робітника.

Олександр Суліма, начальник дільниці вентиляція і техніка безпеки: «Були отримані травми несумісні з життям. Працював львівсько-волинський гірничорятувальний загін, видали тіло, доставили вже його в морг.»

Сьогодні на Шахті спільно з працівниками Держпраці створили комісію для з’ясування обставин трагедії. Олександр Сулима розповів, перед кожним виходом в наряд працівники проходять інструктажі з техніки безпеки. Натомість гірник, колега загиблого Анатолій Цьось каже: є чимало причин, які могли спричинити трагедію.

Анатолій Цьось, машиність електровоза: «Дуже зажаті штрика. Треба робити пере кріплення штриків. Треба робити машини, тормоза. А це все доводить до того.»

Микола Семенюк, напарник загиблого: «Скільки ми працювали, техніка безпеку тут відсутня. Для електровозів. Для відкатки. Це все доводить до того, що рано чи пізно зявляються травми . все це пов’язано з вищими ешелонами, які не проплачують фінансування на техніку безпеки, от і вийшла така важка ситуація, я не можу говорити. В нас такі електровози, що в нас не передбачена захищена кабіна. Весь захист каска. І все.»

Комісія, створена спільно з працівників шахти і Держпраці, працюватиме 10 днів. На місці працювали і слідчі поліції, розповів тимчасово виконувач обов’язків начальника Новововлинського відділу поліції Вадим Сватко розповів.

Вадим Сватко, т.в.о. начальника Нововолинського відділу поліції: «Проводяться першочергові слідчі дії. Тобто вилучаються документи, допитуються люди, свідки, в нас є 24 години для внесення по ЄРДР. В же внесено. Стаття ККУ 272 ч 2. , яка передбачає обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі на строк до 8 років. Обіймати керівні посади на строк до 3 років.»

Головний державний інспектор управління Держпраці Олександр Курило розповів Суспільному: комісія з фахівців з охорони праці, представників профспілки та керівництва копальні  оприлюднить результати перевірки за два тижні.