Біля селищної ради у Голобах люди вимагали повернути лікарів до їхнього медзакладу

16:06, 29 лип. 2019
 
Біля селищної ради у Голобах люди вимагали повернути лікарів до їхнього медзакладу

 Мешканці Голоб їздять на прийом до лікарів до Ковеля, хоча в селищі діє районна лікарня. Про це Суспільному розповіла жителька Голоб Зоя Голубова. Біля селищної ради півсотні людей вимагали від представників місцевої влади та керівників Ковельського медичного об’єднання повернути лікарів до їхнього медзакладу.

Зоя Голубова каже:  обурена медичною реформою через те, що в Голобській районній лікарні тепер відсутні вузькопрофільні спеціалісти. Прийом у них відбувається тут двічі на місяць, тому люди з об’єднаної громади їдуть лікуватися до райцентру. Це – 30 кілометрів від селища.

Зоя Голубова, жителька смт. Голоби: «Немає чергового лікаря ввечері, немає постійних лікарів. Лікарів привозять. А в мене, якщо нога болить,  -  їхати в Ковель. Чи зможу я в 73 роки заїхати туди?Ми хочемо, щоб нам лікарню, яка вона була, в такому статусі із ліжкомісцями і лікарями повернули назад.»  

О 9-й ранку біля селищної ради у Голобах зібралося п’ять десятків людей. Місцеві прийшли з’ясувати, коли в лікарні з’являться вузькопрофільні спеціалісти-медики. Мама трьох неповнолітніх дітей Ірина Сех каже, що медогляди вони змушені проходити у Ковелі.

Ірина Сех, жителька смт. Голоби: «В мене 6-річна дитина в Ковелі під час медогляду вмліла, кров з носа йде. Діти не витримують цього медогляду. За день його нереально пройти. Це і кошти великі, і важка дорога, і час. Як в країні, яка на 1 місці по онко, щоб не було в селищі, яке обслуговує 10 000 населення, гінеколога. Він приїжджає до нас раз на місяць. Люди не хворіють по датах, так само дітки хворіють сьогодні-завтра-післязавтра. Лікарів в Голобській лікарні немає.»

Із протестувальниками зустрілися Голобський селищний голова Сергій Гарбарук і представник Ковельського територіального медичного об’єднання Олег Кубій та голова районної ради Андрій Броїло.

Головний лікар Голобської районної лікарні Геннадій Давидюк каже: тут обслуговують пацієнтів із понад 2-х десятків навколишніх сіл. В лікарні працює 2 відділення – терапевтичне і педіатричне.

Геннадій Давидюк, головний лікар Голобської районної лікарні: «Спеціалісти вузькопрофільні як часто до вас приїжджають? – Раз на місяць, якщо треба, то два рази. Від потреби. – Цього достатньо? – Я думаю, що так. Зараз трохи більше людей, бо йдуть медогляди, а так – достатньо. В нас проблем немає.»

Зі слів головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Ковельського територіального медоб’єднання Олега Кубія, ситуація з нестачею кадрів – по всій країні. Молоді фахівці їдуть працювати за кордон. Працювати у сільській місцевості погоджуються одиниці.

Олег Кубій, головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги: «Ми закриваємо найгостріші питання – планові медогляди. Ми відправляємо сюди двічі на місяць вузьких спеціалістів, якщо буде потреба – ми збільшимо кратність, але ми не можемо їх відірвати від основного місця роботи, бо там вони теж мусять надавати допомогу.  Сюди їздить отоларинголог, офтальмолог, акушер-гінеколог, дерматовенеролог, невропатолог. Є певні категорії спеціалістів, які затребувані скрізь, але шукають де краще. Для того, щоб лікарі-спеціалісти приїхали в Голобську ОТГ, їм треба створити відповідні умови.»

Голова Голобської об’єднаної громади розповів, що селищі реконструюють будівлю колишньої поліклініки під житло для медиків.

Сергій Гарбарук, голова Голобської ОТГ: «Проект уже на виході – передбачається 11 квартир. Добротні квартири. Є певні нюанси, передбачалося фінансування з інших джерел. Вийшли до тих медичних працівників, які мають бажання отримати там житло з пропозицією за кошти тих людей робити ремонти і це житло залишиться їхнє.»

Сімейний лікар Галина Семенюк працює в Голобах рік, працевлаштувалась після закінчення інтернатури.

Галина Семенюк, сімейний лікар: «Сюди пішла, тому, що обіцяли квартири і підйомні. Підйомні нарахували, квартира ще в процесі, мають теж нам видаватися.»

На зустрічі із мешканцями Голобської громади представники влади й медоб’єднання домовилися організувати в селищі ще одні збори 9 серпня. Тоді  сторони мають намір дійти згоди щодо  роботи вузькопрофільних спеціалістів у лікарні.