Працівники ДСНС в області провели рейд полями

19:53, 25 лип. 2019
 
Працівники ДСНС в області провели рейд полями

Кореспондент:  23-го липня близько 5-ої години вечора на цьому полі виникла пожежа. Тут згоріло 1,5 га пшениці.

Нині на полі сільськогосподарського підприємства «Несвіч» зібрали урожай. Значна його частина вщент згоріла. Досі на землі лежать обгорілі колоски і обсипане зерно. Головний інспектор луцького міськрайонного відділу УДСНС в області Сергій Губик каже: за останні більше ніж 15 років це найбільша в області пожежа на пшеничному полі. Аби запобігти загорянню під час жнив, інспектори проводять рейди. Сьогодні Сергій Губик перевіряв дотримання техніки пожежної безпеки на полях ТзОВ «Романів» Луцького району.

Сергій Губик, головний інспектор Луцького міськрайонного відділу УДСНС в області: «Відповідно до вимог  правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі зернові поля розділяють на смуги не більше 50 га. Це з метою недопущення, якщо виникне пожежа, перекидання на інші території. В даному випадку ми бачимо таку смугу проорану прокошену».

 

Василь Назарчук, директор сільськогосподарського підприємства:  «Відділена цією смужкою дискова борона. Тут вона понад краєм, все по периметру. Це все робилося перед тим, як комбайни прокосили, дискова борона пройшла а потім заходять комбайни».

 Оскільки під час жнив задіяна спеціалізована аграрна техніка для збору зерна, Сергій Губик каже: важливим є забезпечення належного технічного стану комбайнів – справність систем змащування, охолодження і запалювання.

 Валерій Хорошавін, комбайнер: «Кожен ранок ми його продуваємо, мажемо, обслуговуємо. Дивимося, щоб ніяких пошкоджень не було, а якщо є недоліки усуваємо».

 

За вимогами правил пожежної безпеки, кожен спеціалізований вид транспорту, що працює на полі під час жнив, повинен бути забезпечений первинними засобами пожежогасіння.

Під час збору урожаю зернових, на полі чергує бригада рятувальників і пожежний автомобіль. Водій Олександр Тіхтей розповів: автомобіль у них старий, але в робочому стані. Усім необхідним для гасіння пожеж оснащений.

 Олександр Тіхтей, водій пожежної машини: « Під час жнив кожного року від початку до кінця до останньої машини, поки не зберуть з поля».

 

Директор сільгосппідприємства Василь Назарчук розповів: окрім пожежної машини мають ще дві ємності, де завжди є вода. Загалом при необхідності, для ліквідації пожежі на полі в них є запас у 36 кубів води. Дотримання усіх заходів протипожежної безпеки, каже Василь Назарчук, потребує додаткових витрат, але вони виправдані. Голова наглядової ради сільськогосподарського підприємства Віталій Заремба розповів: 2 роки тому в них горів склад із сіном. Тоді вогонь знищив 120 тон сировини.

 Віталій Заремба, голова наглядової ради сільськогосподарського підприємства: «Прагнемо не на словах, а на ділі приділяти цьому достатньо велику увагу, тому що в нас є власний гіркий досвід, тому що ми ніби приділяли увагу, але тим не менше воно горіло, і горіло серйозно. На жаль, винуватця так і не знайшли. Це скоріше всього підпал, або можливо і заломлення сонця. Сталось загоряння. Але сам факт, що сталось! Ми це пережили, тому тепер дихаємо на холодне».

 

Сергій Губик, головний інспектор Луцького міськрайонного відділу УДСНС в області: «Якщо брати до уваги це поле, комбайни забезпечені вогнегасниками, чергує пожежний автомобіль, полія обкошені, оборані, в даній ситуації керівництво переживає за пожежну безпеку».

 Сергій Губик розповів: до початку жнив працівники державної служби з надзвичайних ситуацій проінспектували більшість підприємств і приватних господарств на дотримання правил пожежної безпеки. Вони виявили понад 500 порушень різного характеру.