Кримчанин Редван Зекір’яєв голосує на парламентських виборах у Луцьку

10:47, 22 лип. 2019
 
Кримчанин Редван Зекір’яєв голосує на парламентських виборах у Луцьку

Кримчанин Редван Зекір’яєв після анексії Криму Російською федерацією переїхав жити до Луцька. Із 2015 року має статус тимчасово переміщеної особи. Журналістам Суспільного розповів, що бере активну участь у всіх виборах. Сьогодні голосував на виборчій дільниці, що розташувалася у Луцькому педагогічному коледжі. Кримчанину для голосування видали один бюлетень.

Редван Зекір’яєв, переселенець із Криму: « Для мене здивування, що мені дали один бюлетень, а 2 не дали. Значить будемо голосувати по одному. Є таке утиснення  кримчан, як не громадян України».

 

Секретар комісії Олена Карпюк каже, все у межах виборчого законодавства.

Олена Карпюк, секретар комісії: « Дається тільки бюлетень на голосування в багатомандатному виборчому окрузі. Людина має право проголосувати за партію. А вибрати  виборця у Верховну Раду по мажоритарному  виборчому округу людина не має права, так  як не прописана у Луцьку».

 

Пояснити ситуацію ми звернулися до  обудсменки з виборчих прав Громадянської мережі «ОПОРА» на Волині Євгенії Коваленко.

 Євгенія Коваленко, обудсменка з виборчих прав: «Аби змінити процедуру голосування потрібно внести зміни в законодавство. Є роз’яснення ЦВК по цьому моменту. Вважається, що ці громадяни тимчасово змінили місце голосування. Тому їм видається один бюлетень. І внутрішньопереміщених осіб віднесли до таких, які тимчасово змінили місце голосування. По тому документу по якому вони голосують – це тимчасова зміна голосування. Це так само як я би на момент голосування перебувала я у Рівному – мені б теж дали тільки один бюлетень, тому що я там не проживаю».

 

За словами Євгенії Коваленко, цей механізм не стосується громадян, які голосують на спецдільницях.

Євгенія Коваленко, обудсменка з виборчих прав: « Наприклад, якщо я була в СІЗО – то громадянам, які перебувають там – їм видавали 2 бюлетені, хоча 70 % які там утримуються – не є громадянами, які проживають у нашому місті».

Редван Зекір’яєв, переселенець із Криму: «Своїм голосом – щоб Україна залишилась Україною. І Крим вернувся додому. Щоб я вернувся додому».