Чи ходитимуть школярі у формах з нового навчального року?

18:47, 17 лип. 2019
 
Чи ходитимуть школярі у формах з нового навчального року?

Колекцію шкільної форми за 5 років зібрала для онуки лучанка Ярослава Климко. Рішення Президента про те, що шкільний одяг відмінять, схвилювало бабусю. Про це вона розповіла кореспондентам Супільного.

Ярослава Климко, бабуся: Внучка 5 років ходить в школу, кожен рік ми купляли форму,бо дитина швидко росте. Я, як старше покоління, за форму двома руками. Після перших 4 років поміняли форму на синю. Теж вона більшого розміру, могла б походити ще в шостому класі, але що ж, вона – ні в якому разі. Вона буде ходити в джинсах і в комбінезонах.”

10-річна Віталіна розповідає: разом з однокласниками тему шкільної форми обговорюють у соцмережах.

Віталіна, школярка : “Коли ми взнали, що форма відміняється, ми стрибали до стелі і створили групу в вайбері, хто в чому буде ходити в школу. Були пропозиції ходити в порваних джинсах і шортах, в комбінезонах, в спортивній формі, в колоні і шляпі і окулярах. Ще варіант – все одно, що каже Президент - буду ходити в шкільній формі.”

На Завокзальному ринку обласного центру 13-річний Богдан Бабич з Рівненської області приміряє піджак, але, розповідає, не для школи, а щоб ходити до церкви.

Богдан Бабич, школяр: “Я не люблю форму, вона мені не подобається.- А в чому хочеш ходити? -В джинсах і спортивних штанах.”

Мирослава Бабич, мама школяра: “Я за форму,тому що ми ходили у формі і я хотіла б, щоб діти ходили у формі, а не хто краще один за одного.”

Галина Оксенюк розповідає : займається продажем шкільної форми кілька років. І цього сезону, каже, має форму на будь-який смак.

Галина Оксенюк, підприємець: “Нові піджаки, нові блузки, кардігани зараз актуальні. Білий верх і чорний низ завжди залишиться актуальний.Трошки є і бордової форми, на зелені форми ми ставку не робили. Люди йдуть, цікавляться, беруть.”

У швейному цеху одного з луцьких підприємств відшивають шкільну форму для хлопчиків 15 років. Щомісяця це більше 2 тисяч костюмів, розповідає керівниця фабрики. Рішенням Президента про відміну форми, каже, стурбована.

Лілія Коцан, підприємиця: Для цього треба спочатку перейти певний період, попередити, дати можливість виробникам не закуповувати тканину, не брати заказ, а коли закази вже в роботі, коли практично склади наповнені.”

Керівниця обласного управління освіти й науки розповіла: Президент Зеленський скасував наказ про шкільну форму, виданий у тисяча 996-му році.

Людмила Плахотна, начальниця обласного управління освіти, науки та молоді : “Моя особиста позиція – має бути дрес-код, це не впливає на якість знань, але це дисциплінує, не відволікає увагу учнів на розглядання нарядів нових своїх однокласників. Ми маємо привчати до культури одягу, але ми на це не впливаємо. І Міністерство на це не впливає. Сьогодні це вирішується дирекцією, батьківський комітетом, колегіально. Адже законом про освіту автономія передбачена і в організаційному процесі і в фінансовому і в навчальному плані і тому сьогодні в статуті має бути передбачено чи є якийсь дрес-код, чи є якась форма шкільна.”

Соціальний педагог Тетяна Жулковська про шкільну форму говорить таке:

Тетяна Жулковська, соціальний педагог: Питання шкільної форми досить спірне. З одного боку це приналежність до певного навчального закладу, це певне виховання дітей, це певна дисципліна, а з іншого боку ми вже відійшли ніби від усіх цих процесів. Школа стала більш демократичніша і форма це пережиток. Якщо клас дружній, якщо відсутній булінг по зовнішньому вигляді, то школа зможе контролювати ці процеси, але може бути по-всякому.”

До першого вересня, каже Людмила Плахотна, педагоги проведуть педради перед початком навчального року, на яких в кожному колективі приймуть рішення – носити чи не носити шкільну форму.